Ангел Русев бе отличен за "Най-добър щангист в България 2018". Негови подгласници са Стилян Гроздев и Георги Шиков. Русев е европейски шампион до 17 г., а при мъжете се нареди пети на европейско първенство и шести на Световното в Ашхабад, където подобри пет световни рекорда. Стилян Гроздев и Георги Шиков са европейски вицешампиони за мъже от Букурещ. Това съобщиха от пресцентъра на Българския олимпийски комитет.

В класацията следва третата на младежката олимпиада и първа на континента при 17-годишните Галя Шатова, пета е бронзовата от Европейското за жени Даниела Пандова, а шести се нареди олимпийският вицешампион за младежи Христо Христов и др. Въпреки турболентните събития, българските щанги изпращат една успешна година. В нея те спечелиха над 20 медала от световни и европейски първенства при младите и имат три отличия от европейското за мъже и жени.

Христо Христов стана олимпийски вицешампион при младите, а Галя Шатова грабна бронза на младежката олимпиада в Буенос Айрес. Христов бе определен и за най-добър млад талант за годината у нас сред всички спортове. Наред с това, щангите осигуриха на България сребърен олимпийски медал, въпреки че през годината нямаше олимпиада. Милка Манева стана олимпийска вицешампионка от игрите в Лондон, тъй като шест години по-късно отличията в тази категория бяха преразпределени заради повторните положителни допингпроби на част от състезателките пред нея.

Така вдигането на тежести стана третият български спорт с медал от предпоследната лятна олимпиада, а Манева получи отличието си на церемония през лятото в НСА.

Ангел Русев с три рекорда на Световното първенство по вдигане на тежести в Ашхабад

Ангел Русев с три рекорда на Световното първенство по вдигане на тежести в Ашхабад

17-годишният българин премина световния стандарт и записа името си в историята