Президентът на федерацията по вдигане на тежести Андон Николов бе любезен да коментира представянето на националния тим на европейското първенство в Страсбург. На шампионата във Франция допуснахме за първи път от 40 години да не вземем медал в двубоя.

- Г-н Николов, каква е равносметката за вас от европейското първенство по вдигане на тежести, което се проведе в Страсбург?

- Във Франция участвахме основно с млади състезатели. Започвам с това, защото такава е реалността в момента в националния тим. Основните състезатели не участваха по различни причини, но най-вече контузии. Самото европейско мина на много високо ниво. Определено спортът вдигане на тежести в Европа се развива с доста силни темпове и ние трябва да се съобразяваме с това. Създава се голяма конкуренция. Страни като Италия, Испания и Германия, които до скоро не бяха мярка за сравнение за нас, вече записват доста добри резултати. Доста български специалисти работят в страни от Европа и спомагат за развитието на този спорт. Постигат добри резултати и ни притискат като реална конкуренция.

- За първи път в двубоя не взимаме медал от 40 години. Това звучи доста притеснително?

- Притеснително е общото развие на щангите у нас. До края на седмицата или най-късно в началото на другата ще има сбирка на ръководството на федерацията с клубовете. Трябва да вземем мерки за подобряването на нещата при нас, защото виждаме, че резултатите
не са добри. Наясно сме, че трудно ще върнем старите резултати, но трябва да променим нещо, за да излезем от това положение. В Страсбург реално участвахме с юноши и кадети. Демир Демирев бе с травма. В близките дни ще мине на ядрено-магнитен резонанс, за да видим какво ще става с него. Златан Ванев участва символично, за да се види в какво състояние е.

- При Златан как стоят нещата? Доколко е амбициран да гони сериозно участие на световното?

- Има желание и е много амбициран. При него всичко зависи от състоянието на лакътя му. Това е притеснението му. Иначе мога да кажа, че тренира по-здраво от младите.

- Кога ще се решава бъдещето на Милен Добрев, който не пожела да пътува за Франция?

- Първо треньорският съвет ще се събере, за да разгледа нещата. След това ще има разговор с Милен и треньора му Кръстьо Милев. Трябва да сме напълно наясно със здравословното му състояние, за да предприемем мерки. Ако ще се лекува, да се лекува. Да започва сега, за да има време и възможности за добра подготовка в най-близко бъдеще. Ще искам Милен да конкретизира нещата, за да знаем какво да очакваме от него и какво не. Иначе това, че не пътува за Франция, не бе добра постъпка. До последно го чакахме, а той не пристигна. Можеше и преди това да обяви това си намерение. Пак ще кажа, че държа да се запозная със здравословното му състояние и после ще преценяваме нещата. Милен се готвеше самостоятелно и идваше на контролни. В този смисъл мога да кажа, че подпомагаме клубовете и състезателите по места да водят сериозен тренировъчен процес. За мен голямата цел и задача, която съм си поставил, както и пред ръководството на федерацията, е да подготвим втори ешелон, втори тим. Няма заместници, няма конкуренция, няма нищо. Мога да кажа, че сме обхванали най-доброто, което има в България в момента - деца, юноши и кадети. За да се изгради един състезател, трябват години. Започнали сме да работим в тази насока. Конкуренцията в нашия спорт е много важна, а в момента у нас я няма. Може и да се повтарям, но реално в момента ние развиваме детско-юношески спорт. Щом състезателите станат на 18 години, спират със спорта, защото не могат да получат нормално заплащане и се насочват към някаква друга работа. Това е действителността.

- Доколко е реална възможността да извадите Милен от националния отбор, както се заговори?

- Милен няма да бъде изваден от представителния тим. Той се готви сам и само от него зависи как ще продължи. Надявам се, че си е взел поука от миналата година, когато хвана нула на световното.

- Колко от нашите състезатели минаха на допинг контрол по време на европейското в Страсбург?

- Трима-четирима дадоха проби. Нямам притеснения. В Страсбург от 250 състезатели, които участваха, поне на 150 бяха взети проби. Лошото е, че няма последваща информация. Почти не можеш да разбереш има ли хванати или не. Преди публикуваха информация на сайта на световната централа, но вече и там не пускат нищо.

- Какво ще подобрим в подготовката си за световното, където вече битката ще е доста по-сериозна, защото ще се печелят квоти за олимпиадата в Пекин?

- Подготовката си върви. Единственото нещо, което се иска от състезателите, е да се готвят сериозно. Много се пазим от допинг афера, защото знаете, че сме нарочени и ни дебнат. Плюс това шефът на световната централа Томаш Аян продължава да получава пълна информация за нашата робата в националните отбори. Докладва му се всичко.

Класиране на нашите на европейското
Жени
До 48 кг: Донка Минчева - 8-а (163 двубой /73 в изхвърлянето, 90 в изтласкването)
До 53 кг: Севгинар Топалова - 10-а (173/76+97)
До 63 кг: Златина Атанасова - 8-а (200/85+115)
Гергана Кирилова - 4-а (208/94+114)
До 69 кг: Тодорка Иванова (състезава се в група "Б") - 8-а в група "А" (208/94+114)
До 75 кг: Славейка Ружинска - (232/102+130)
Мъже
До 56 кг: Владимир Урумов - 6-и (237/107+130)
До 62 кг: Ясен Стоянов - 8-и (275/118+157)
Ивайло Филев - 5-и (280/128+152)
До 69 кг: Демир Демирев - 6-и (311/138+173)
До 77 кг: Златан Ванев - 9-и (332/141-90)