Ана Василева спечели бронзов медал за България на 200 метра плуване свободен стил в днешния четвърти ден от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин.

Ана Василева е на 21 година от град Пловдив и е студент първа година в Национална спортна академия "Васил Левски".

Ана Василева тренира плуване в ПК "Пловдив 2019" с личен треньор Иванка Ишева. Състезателката участва за пръв път на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс и се състезава в 100 м и в 200 м свободен стил. Финалът на Ана Василева на 100 м е на 24 юни 2023.

Иванка Ишева, личен треньор на Ана, припомня началото на пътя към тази победа.

"Удовлетворена съм, че съм си свършила работата и съм помогнала на Ана да стигне до тук. Преди пет години, когато я вкарах за първи път във водата, мислех че ще я удавя. Бях с нея вътре и за 40 мин четири пъти аспирира вода. Бях уплашена, чудех се дали да се откажа и само защото ме хвана срам от родителите, казах че ще опитам пак. И така до днес", каза Иванка Ишева.

В Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин'2023 България участва с отбор от трима атлети: Ана Василева от Спешъл Олимпикс Пловдив, Ивелин Граматиков от Спешъл Олимпикс Габрово и Биляна Илиева от Спешъл Олимпикс Баня. Заболяване възпрепятства четвъртият атлет, Емил Кондев от Пазарджик, да пътува.