Румънският плувец Давид Попович е победителят в 49-о издание на анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2022 година. Единственият българин в топ 10 - баскетболистът Александър Везенков, беше класиран на осмо място.

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Република Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания).

Станаха ясни претендентите за ‘’Спортист на годината’’ за 2022 г.

Станаха ясни претендентите за ‘’Спортист на годината’’ за 2022 г.

Представителите на медиите имаха възможност да дадат своя вот за най-заслужилите родни атлети

18-годишният Попович получи 64 точки в анкетата. Той спечели световните и европейските титли на 100 и 200 метра свободен стил при мъжете, като постави и нов световен рекорд на 100 метра свободен стил. Попович прибави още общо десет златни медала от Световното и от Европейското първенство за юноши, а по-рано през седмицата той беше определен за плувец номер 1 в Европа за сезона.

Тийнейджърът от Букурещ стана първият румънски спортист, който печели приза "Спортист на Балканите", след лекоатлетката Константина Томеску през 2008 година.

Втори с 61 точки се нареди шампионът на "Уимбълдън" и на Финалния турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти Новак Джокович (Сърбия). Джокович е рекордьор със седем първи места в допитването на БТА.