Световното първенство по модерен петобой за юноши и девойки беше официално открито в курортен комплекс Албена. В състезанието, което е под патронажа на председателя на ДАМС Весела Лечева, на старта утре ще застанат 73 юноши от 21
страни и 52 девойки от 18 държави.

България е представена от пълни отбори, като в индивидуалната надпревара при девойките най-големи надежди са отправени към от Беатриче Генчева, която преди малко повече от две седмици спечели бронз на Балканиадата в Турция.

При юношите с най-добри шансове за силно представяне има Иво Димитров, който завърши втори в индивидуалната надпревара в Турция.

България има амбиции за впечатляващо представяне в отборната надпревара при юношите, където Димитров и Стоян Грошлев и Даниел Стоянов взеха титлата на Балканиадата.

Арените за състезанията вече бяха обходени от техническите делегати на Международната федерация по модерен петобой (UIPM).

"Комплексът тук наистина е впечатляващ", коментира след обиколката Влодимир Милер от Словакия.

"Басейнът и стрелбището са чудесни, а най-голямото предимство на трасето за новата комбинирана дисциплина е, че е разположено в центъра на курорта и ще привлече много зрители.

Уникалното на комплекса като цяло пък е, че всичко е разположено в рамките на 500 метра в диаметър", допълни той.

Програма на състезанията:

18 септември (четвъртък) - стрелба (юноши и девойки), плуване (юноши) и фехтовка (девойки).
19 септември (петък) - фехтовка (юноши), плуване (девойки) и бягане на 3000 метра (юноши и девойки).
20 септември (събота) - експериментална комбинирана дисциплина, която съчетава стрелба и бягане на 3000 метра.
21 септември (неделя) - щафети.