Спартак Варна победи Добруджа с 2:1 в регионалното дерби в последния кръг и направи още една решителна крачка към бързото завръщане в елита. Соколите изпаднаха от Първа лига преди година. Те започнаха кампанията във втория ешелон с нов треньор Валентин Илиев, после начело на тима се завърна Васил Петров, а на 17 януари собственикът Павлин Николов представи трети наставник - Росен Кирилов. Младият специалист обаче напипа пулса на Спартак и три месеца по-късно е близо до изпълнението на целта - завръщане в групата на майсторите. За всичко това "Тема Спорт" потърси за интервю Кирилов.

Г-н Кирилов, как се чувствате начело на Спартак Варна? Утре (б.р. - днес) се навършват 3 месеца откакто поехте тима?

- Всичко е на много високо ниво. Условията и организацията са като за Първа лига. По нищо не личи, че става въпрос за втория ешелон.

Остава сега да узаконите и влизането в елита, след като имате седем точки аванс пред третия Монтана?

- Предстоят ни шест мача, които просто трябва да ги спечелим и да влезем. Моята лична цел е да запазим първото място до края. Такова е и желанието на собственика Павлин Николов - да влезем като първи. Но основната цел е да се завърне Спартак в елита.

Бързо ли се навихте да поемете Спартак Варна и това, че ставаше въпрос за Втора лига, повлия ли ви по някакъв начин?

- Да, бързо се разбрахме със собственика. Все пак Спартак Варна е отбор с голяма история в родния футбол. Един от добрите и водещи отбори в елита. Веднъж е ставал и шампион на България, макар и по царско време. Мястото му е в елита.

Как се работи с Павлин Николов?

- Перфектно. Разбираме се много добре с него. Нямаме абсолютно никакви проблеми и съм му благодарен за доверието и подкрепата.

В тази връзка, говорихте ли с него вече за подготовката, селекцията и това дали ще запазите гръбнака на отбора и за елита?

- Фокусът ни е още върху оставащите шест мача и спечелването на първата позиция, както вече казах. Искаме да приключим първенството на ниво и по възможно най-добрия начин. Феновете ни го заслужават. След това вече ще мислим по тези въпроси и бъдещето. Важно е сега да изиграем оставащите шест двубоя на високо ниво.

Вашето бъдеще какво ще е, оставате ли начело на Спартак Варна и за Първа лига?

- Договорът ми е до края на сезона с опция са бъде продължен, ако се изпълни целта влизане в елита.

Предишния път клубът допусна някои грешки при промоцията, после бе трудно да се поправят и тимът веднага изпадна. Смятате ли, че са взети мерки те да не се повтарят, че са си извадили поуки от тях?

- Не зная какво е били преди. Мен ме интересува сега да направим нещата, както аз искам.

Как ви се струва нивото на Втора лига?

- Всички мачове са тежки. Футболът във Втора лига е много агресивен. Играе се здраво и без оправдания. Има и тежки терени, условия, но това калява.

Голяма ли е бройката на отборите във Втора лига - 18?

- Мисля, че 18 отбора е наред. Да, има по-дълги пътувания, но това е част от играта. Разликата в класите между тимовете не е много драстична. Абсолютно всеки може да победи другия. Дори последните отбори могат да спънат първите, ако има леко подценяване.

Ако приемем, че Спартак Варна и Септември София са сигурни за елита, кой ще е отборът, който ще играе бараж с 14-ия от Първа лига?

- Кандидати има доста. Но честно казано, не знам. Не ме интересува кой ще е на бараж. Важно е ние да влезем директно и да изпълним целта си. Както вече казах, всичко в Спартак Варна е на ниво елит още сега - стадион, организация, условия... Иначе, през второто полувреме срещу нас Добруджа показа, че е един от отборите във Втора лига в най-добра форма.

За съжаление, родният ви Бдин Видин обаче няма да може да се спаси?

- И аз не виждам как ще се спасят. Не успяха да хванат вълната за професионалния футбол. Там трябва да се подобрят условията, бюджетът. Пожелавам им за другата година да направят по-добър отбор и да атакуват пак Втора лига.

Накрая да ви пожелаем да водите Спартак във варненско дерби с Черно море...

- Дай Боже. За мен би било чест.