Шест месеца по-късно Реал (Мадрид) успя! Докато бурята ги разкъсваше, те победиха Барселона с 2:1, за да изместят Атлетико от първото място поне за един ден. Вчера дюшекчиите имаха право на реакция срещу Бетис, но каква вечер само! Мокра и дива. До последно топката летеше бясно от единия край до другия. Дори вратарят Тер Щеген се включи в отчаяния щурм, а резервата Мориба разтресе гредата в последната атака за каталунците.

Може би рамката все още се тресеше, когато съдията свири края, а някои играчи също се тресяха, но вледенени от студа. Наложи им се да сменят прогизналите фланелки в Ел Класико сред гръмотевици, мълнии, проливен дъжд и вятър. В крайна сметка головете на Бензема и Тони Кроос в началния половин час бяха достатъчни, но това бе само един отрязък от историята, защото попадението на Мингеса подготви сцената за неописуемата драма в последния половин час. Реал Мадрид обаче в крайна сметка удържа! И оцеля. Не само сега, прави го цял сезон. Наречете го прераждане, измъкване или както искате. Но Зидан отново го направи. Сякаш има нещо почти мистично в него. Той закара своите герои отново на място, което доскоро изглеждаше напълно недостижимо.

Снимка 526535

Източник: GettyImages

Атлетико бе на върха през целия сезон. Сякаш нямаше кой да стигне "дюшекчиите", но Реал не падна в разходката по тънкото въже и пренощува над градския си съперник. И над Барселона също! Грандът от Каталуня не бе губил в 19 поредни мача, преди да си намери майстора в Мадрид. Реал знаеше, че няма право на грешки, а ранните голове показаха неприятното лице на гостуващата защита и демонстрираха неистовото желание на домакините. Първото попадение тръгна от Феде Валдверде - половин човек, половин локомотив. Когато набере скорост от дълбочина, става невъзможно да го спреш. Алба се опита да протегне крак и да го спъне, но Валверде продължи. После намери Лукас Васкес, чието центриране бе посрещнато от елегантната пета на Бензема. Красота!

Снимка 526536

Източник: GettyImages

Гостите се пропукаха отляво, а после и отдясно. Винисиус бе съборен на ръба на пеналта и Кроос се зае с изпълнението. Ударът рикошира, смени посоката и влезе в мрежата, а Алба не успя да изчисти. "Бял" натиск, но Барса също имаше положения. Меси центрира към Дембеле, който можеше да вкара, а Лео удари греда директно от корнер. После Куртоа блокира Лео, но като цяло преди почивката Реал бе по-близо до трети гол, отколкото Барса до първи. Като по чудо Тер Щеген се вдигна, за да спаси добавка на Васкес, след като преди това Валверде бе треснал гредата.

Снимка 526537

Източник: GettyImages

През второто полувреме Барса спечели територия и след гола на Мингеса изтласка Реал все по-дълбоко в собствената му половина. Въпреки това Тер Щеген също не бе оставен да скучае. Настана бъркотия. В един момент Лука Модрич изведе заплашително Винисуис. Кроос също пробва гмуркащ удар с глава.

Изведнъж Меси се появи чак на другия край, за да шутира над целта. Беше много забавно, но за нещастие времето изтичаше, докато тимът на Куман гонеше изравняването на всяка цена. Имаше падане на Брейтуейт, наречено "чиста дузпа" от Куман, а драмата завърши с греда на Мориба и блокиран удар на вратаря Тер Щеген, който се бе включил да вкарва напред. Наистина дива вечер, с див финал!

Снимка 521830

Източник: Twitter