Прокуратурата за икономически престъпления в Испания започна разследване срещу Барселона и Валенсия, съобщава "Мундо Депортиво".

Причината са евентуални фалшиви счетоводни практики на двата клуба при сделката за размяна на вратарите Яспер Силесен и Нето Мурара през 2019 година.

Испанската прокуратура се е задействала след жалба на бившия вицепрезидент на Валенсия Мигел Зорио, който е подал сигнал на данъчните власти, че тези суми са били фалшиво завишени, за да се подобрят счетоводните баланси на двата клуба. През 2019 г. Нето премина от Валенсия в Барселона за 26 млн. евро, а Силесен отиде в обратната посока за общо 35 млн. евро.

Това е една от финансовите операции, които бившият вицепрезидент на Валенсия е включил в жалбата си през януари миналата година и за които сега прокуратурата е решила да образува досъдебно производство.

Това предполагаемо завишаване на трансферните суми представлява подобна практика на тази, заради която на Ювентус бяха временно отнети точки по-рано през сезона. Ключовата подробност ще зависи от това дали Зорио и данъчните разполагат с доказателства, че двата клуба умишлено са увеличили таксите.

Тези обвинения идват като част от кампанията, която Зорио води от известно време, за да се опита да отстрани сингапурския собственик на Валенсия Питър Лим. В сигнала на бившия вицепрезидент на "прилепите" се говори за възможни корпоративни престъпления, фалшиво счетоводство, нелоялна конкуренция, корупция между частни лица и корупция срещу публичните финанси. Освен Лим, Зорио посочва в жалбите си като замесени настоящия президент на Валенсия Лейхун Чан, бившия президент на клуба Амадео Салво и суперагента Жорхе Мендеш.

Ла Лига и Еспаньол работят съвместно по издирването на нахлулите фенове след мача с Барселона

Ла Лига и Еспаньол работят съвместно по издирването на нахлулите фенове след мача с Барселона

Те ще бъдат докладвани на властите и най-вероятно ще получат забрани за посещение на футболни мачове