Подалият оставка президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес трябва да се яви днес пред съдия от Върховния съд по оплакването за сексуално насилия, произтичащо от предполагаемата нежелана целувка по устата на футболната националка Джени Ермосо - инцидент, който разпали фурор заради сексизма в испанския спорт и общество.

46-годишният Рубиалес твърди, че целувката е била по взаимно съгласие, а след седмици призиви да подаде оставка и отстраняване от футболни дейности от Международната централа - ФИФА, той все пак подаде оставка на 10 септември. Луис Рубиалес обаче продължава да не се разкайва, пише агенция АП.

В скорошно интервю футболният шеф свърза атмосферата по време на награждаването на испанския национален тим след Световното първенство в Сидни, където спечели титлата, с печалба от лотарията и заяви, че в подобни ситуации "хората не питат за разрешение". Точно при награждаването се стигна до довелата до голям скандал целувка.

Рубиалес настоява: Целувката беше по взаимно съгласие, това което се случва е лудост

Рубиалес настоява: Целувката беше по взаимно съгласие, това което се случва е лудост

"Това, което ми остава е да защитя честта си"

Начело на разследването срещу Рубиалес е съдия Франсиско де Хорхе. То предшества евентуални официални обвинения съгласно испанското законодателство, като предстои да реши дали случаят ще влезе в съда. Ако това стане, Луис Рубиалес може да получи от една до четири години затвор.

Съдия Де Хорхе е наредил няколко медии, включително телевизия TVE, да изпратят записи от инцидента и следващите видеозаписи, в които състезателките празнуват в автобус с Рубиалес и коментират целувката. Разследването може да продължи няколко месеца.

Днешното изслушване на Луис Рубиалес ще се проведе при закрити врата.