Испанската прокуратура заведе наказателно дело срещу временно отстранения президент на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес за целувката с националката Дженифер Ермосо, съобщи Ройтерс.

По-рано Ермосо подаде жалба срещу Рубиалес в прокуратурата. Испанският портал "Релево" съобщи, че Рубиалес е обвинен в сексуално посегателство по член 178 от Наказателния кодекс на Испания. Ако съдът докаже вината на футболния чиновник, той може да получи наказание лишаване от свобода за срок от една до четири години.

На 20 август отборът на Испания победи Англия с 1:0 на финала и спечели Световното първенство за жени за първи път. На церемонията по награждаването Рубиалес постави медала на Ермосо и целуна състезателката по устните. На 26 август дисциплинарната комисия на ФИФА реши временно да отстрани Рубиалес от позицията му като президент на Испанската федерация.

Върховният административен съд в Испания погна Рубиалес

Върховният административен съд в Испания погна Рубиалес

Действията на Рубиалес предизвикаха критики от медии и активисти, испанският министър на културата и спорта Микел Исета поиска официално извинение от ръководителя на федерацията, а прокуратурата в Мадрид започна дело срещу шефа на футболната организация. Рубиалес се извини и призна, че е сгрешил и от емоция е целунал футболистката без злонамереност.