Вратарят на Манчестър Юнайтед Давид де Хеа е гласен за титуляр на вратата на Испания на мястото на застарелия капитан Икер Касияс (35 г., Порто) по време на Евро 2016, но това в никакъв случай не го притеснява. Напротив, младокът се цели само и единствено в титлата.

- Давид, Евро 2016 ще бъде вторият ви голям турнир за Испания. Какви са очакванията ви?
- Изпълнен съм с желание и усещанията ми са положителни. Очаквам Испания да защити титлата си, което ще значи трета европейска поред.

- Изживяванията ви по време на Мондиал 2014 бяха странни - първо се контузихте, а после дойде и ранното отпадане. Какво ще бъде различно сега?
- Сега имам повече опит, имам повече изиграни мачове за Испания. В Бразилия беше трудно, а докато си дадем сметка какво става, вече бяхме отпаднали. Положителното е, че футболът винаги ти дава шанс, а именно да постигнем трета поредна титла, което никой не е постигал никога до момента. Ще се раздам максимално в тази посока.
Случилото се на Мондиал 2014 трябва да ни е за урок в никой момент не трябва да се спираме, даже и за да си поемем дъх. Никой няма да ни го позволи. Трябва да сме на 100% още от първата минута, без да мислим за нищо друго.

- Добре ли е за вас, че вече показахте срещу силни отбори като Франция, Италия и Холандия, че можете да опазите вратата на Испания суха?
- Когато играеш извън Испания, изглежда, че получаваш по-малко признание, понеже по-малко хора те следят. Понякога си мисля, че като играеш в чужбина, те забравят как играеш.

- Смятате ли, че ще бъдете титуляр за сметка на Касияс по време на европейското?
- Надявам се, както се надяват и всички останали, които са в състава на Испания. Готов съм да помогна на отбора, остава само селекционерът Дел Боске да вземе своето решение.

- Какъв е Касияс като капитан, съотборник, а във вашия случай и като конкурент за място?
- Икер цял живот е бил капитан. Първо в Реал М, а след това и в националния отбор. Уважавам го много заради всичко, което е постигнал във футбола. Той е капитан за пример. Винаги помага, надъхва и допринася с всичко, което може. Но капитан за пример е и Серхио Рамос. Испания има двама големи капитани, които са пример за всички.

- Какво мислите за съперниците на Испания в груповата фаза - Чехия, Хърватия и Турция?
- Съвременният футбол е изключително равностоен, а и всички ще се хвърлят на максимум срещу шампиона. Предстои едно различно европейско, вече с повече отбори и за да победиш, трябва да изиграеш толкова мачове, колкото на световно. Затова трябва да сме на 100% още от самото начало, особено срещу тези съперници. Хърватия я познаваме добре, тя ни е стар познайник и е сред фаворитите за титлата. Чехия я познаваме по-малко, но има силно ядро, а Турция е най-предвидима. Разполага с много потенциал, а водещият играч е Арда Туран. Затова ще се наложи да се раздадем максимално още от първия ден.

- Какво трябва да покаже Испания на европейското, за да вдигне купата?
- В турнири като този се случва формата да е по-важна от потенциала, защото всичко се решава в рамките на месец. Аз лично очаквам да се получи качествен турнир като световно.
Очаквам да победи най-добрият и това да е Испания!
Но освен да покажем качества, ще трябва да сме обединени и да извадим определен късмет, шампионския късмет.

- Още в групите ще се изправите срещу вратаря Чех, един от моделите ви за подражание.
- Голям вратар, сред най-добрите е. В добри отношения сме, защото ми е показвал, че освен невероятен вратар е и невероятен човек. Харесва ми да играя срещу него и се радвам, че мога да го видя във Франция. От много години е на най-високото ниво и е пример за мен.

- Кои според вас са фаворитите в битката за титлата?
- Тези, които винаги са били фаворити. Германия, Франция, Испания, Англия... може би са над останалите и със сигурност ще се борят за титлата. Убеден съм обаче, че ще има и някоя изненада, отбор, който ще стигне далеч. Тези турнири са благоприятни за изненади. Кратки са и винаги се появява някой, който не е в сметките. Трябва да внимаваме с Хърватия.

- Можем ли да слагаме и Белгия в сметките, въпреки че не е сред фаворитите?
- Белгия вече не може да бъде изненада. Разполага със страхотни футболисти, които пак ще се докажат. Не смятам, че някой ще се изненада, ако останат до последно в турнира. Франция също ще се бори докрай. Французите са домакини и разполагат с играчи, които могат да избухнат във всеки момент. Явно какъв е потенциалът им, след като не взеха играчи като Бензема и Гамейро. Германия също е сред кандидатите, защото може да играе футбол, а и никога не бърка. Малко отбори могат да се състезават като Италия, а Испания е действащият шампион.

- От кой играч може да излезе играч №1 на европейското?
- Трудно е да кажа само едно име, защото силните нации имат по трима-четирима играчи над останалите и този в най-добра форма сред тях може да се окаже решаващият. Ще заложа на някой испански играч, защото това ще означава, че Испания ще бъде в битката до финала. Иначе бих казал Еден Азар (Белгия), който завърши един толкова труден за него сезон в отлична форма за Челси.

- Представяте ли се като играч №1 на турнира?
- Би било добре, нали? Най-вече заради това, че Испания ще приключи като шампион. Дано да бъде така и дано моите намеси да бъдат запомнени, това ще означава, че съм помогнал на Испания. Това е желанието на всички, но ако не съм аз, нека да е който и да било от съотборниците ми.

- Какви са цялостните ви очаквания за европейското първенство?
- Да има страхотно настроение, да триумфира футболът и феновете да му се наслаждават. Оттам нататък с течение на мачовете най-добрият отбор, който извади и късмет, ще приключи като шампион. Надявам се, че няма да се случи нищо извънредно, че футболът ще бъде в основата на всичко, а не процесите, които нямат нищо общо с него. Пред нас се отваря голям шанс. Спортът трябва да обедини всички и не трябва да създава никакви проблеми. Затова пак казвам, изправени сме пред голяма възможност...