Великият Рони О'Съливан спечели четвъртата си титла на "Шанхай Мастърс" от общо пет финала в престижния снукър турнир.

Днес Ракетата победи световния шампион Лука Бресел с 11-9 фрейма в един незабравим финал. Когато световният номер едно(О'Съливан) и световният шампион(Бресел) оформиха финалния сблъсък, беше ясно, че той ще бъде запомнящ се, а очакванията се потвърдиха с пълна сила.

Белгийският куршум за пореден път демонстрира голямата си класа и доказа, че може да играе на невероятно ниво и да се противопостави на "Най-великия за всички времена" почти докрай в Шанхай, където О'Съливан е непобедим от години.

Двамата великани имаха фантастична седмица, като англичанинът прибра 210 000 паунда за усилията си, докато белгиецът ще получи 105 000 паунда за класирането си на второ място. Куршума беше по-впечатляващият играч в началото, като направи брейкове от 134, 103, 98 и 75 в първите 10 фрейма, но все пак изоставаше с 6-4 след първата сесия от финалния ден.

О'Съливан успя да постигне само два брейка над 50 до този момент, но спечели завързания 10-ти фрейм и влезе във вечерната сесия с две стъпки преднина. Бресел демонстрира завидна психика в началото на втората сесия и сведе нещата до 7-7.

В този момент изглеждаше, че Куршума е способен да повали Ракетата, но никой не е толкова глупав, за да отпише 47-годишния майстор, който спечели 15-ата партия, след което се развихри зрелищно, правейки брейкове от 143 и 120, за да стигне само на фрейм от титлата при 10-7.

Брейкът от 143 му осигури най-високата серия на турнира и бръкна в джоба на Джон Хигинс, който до този момент държеше първото място за премията.

Бресел все пак взе следващия фрейм, а след това направи серия от 83 и запази шансовете си при 10-9. 20-ият фрейм беше един от най-интересните в мача, а двамата майстори изпадаха в доста трудни позиции.

В крайна сметка това се оказа и най-дългият фрейм във финала. О'Съливан демонстрира по-здрави нерви на финалния спринт и триумфира за пореден път в надпреварата.