От 13 септември 2007 г. градският стадион в Стара Загора и "храм" за привържениците на Берое почти сигурно ще има ново име, научи Beroe Online. Символът на старозагорския футбол ще бъде преименуван на ст. "Генерал Делчо Делчев" в памет на починалия на 30 май 2007 г. на 87-годишна възраст общественик, строител и футболен деятел.

Предложението трябва да бъде гласувано и одобрено от Общинския съвет на последната му редовна сесия преди предстоящите местни избори, насрочени за 28 октомври 2007 г. Предложението е внесено от градоначалника д-р Евгений Желев и е залегнало като точка 29 от дневния ред.

Генерал Делчо Делчев (вдясно на малката снимка) бе изпратен по последния си път на 4 юни 2007 г. с военни почести, а стотици граждани на Стара Загора се поклониха пред тленните му останки. Името му се свързва със историята Берое и шахмата в Стара Загора. Привържениците на Берое го считат за човека с най-голям принос в историята на клуба си.

Генералът е почетен гражданин на Стара Загора, личност-емблема, воин, строител, общественик, поддръжник на футболната слава на града ни. Той остана в спомените на заралии като един достоен човек, патриот и сърцат застъпник за добруването на любимия си град, мъдрец и сладкодумник. Той ни остави ценни завети и ни научи на най-важния урок - как да обичаме и да се грижим за Стара Загора!

Делчо Делчев е български армейски генерал, партизанин, участник в антихитлеристката съпротива. Той е дългогодишен ръководител на Строителни войски в Южна България, носител на почетното звание "Заслужил строител" и "Заслужил деятел на Българския Червен кръст".

Под ръководството на генерал Делчев са изградени някои важни инфраструктурни обекти в Южна България, най-известен, от които е паметникът на връх Бузлуджа. Като ръководител на строителни войски той е сред основните "виновници" на построяването на стадион "Берое" в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Предварителните очаквания са предложението на д-р Евгений Желев да бъде прието единодушно!

Стадион "Берое" е един от най-големите стадиони в България. Първата копка на стадиона е направена през пролетта на 1955 г. от строителите от поделението на офицера Делчо Делчев. Изграждането на стадиона възлиза на 2 400 000 лева. Но за съжаление не достигат хора и средства в онези след военни години, та се налага с доброволен труд от по две надници на човек старозагорци да подпомагат изграждането му. Стадиона е открит от Атанас Димитров, тогава член на ЦК на БКП и първи секретар на Окръжния комитет на БКП на 04.04.1959 г.

Съоръжението разполага с най-голямата козирка в страната, осветление и табло. Стадионът е бил домакин на мачове, събирали над 40 000 хиляди души. Домакин е на два мача на националния отбор: България - Турция (0:0, 21 август 1991 г.), и България - Словакия (2:0, 3 март 1999 г.). Домът на "зеления" тим разполага с най-бързата в България лекоатлетическа писта. Стадионът е публична общинска собственост и част от големия спортен комплекс "Берое", включващ стадиона, лекоатлетическа писта около него, 3 тренировъчни игрища, закрита лекоатлетическа зала, огромен тенис комплекс, зала за тенис на маса, акробатична зала, зала за бокс и киокушин карате. Капацитетът на съоръжението след слагане на седалките е около 12 300 седящи места.