Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде интервю пред колегите от "Тема Спорт", в което говори за привличането на Хосе Мари Бакеро, като старши треньор, целите през новия сезон, родната футболна действителност. Ето какво каза той.

Г-н Стефанов, на представянето си новият старши треньор Хосе Мари Бакеро заяви, че ще развива Славия по модела Барселона. Какво очаквате да се случи? Какъв е срокът, който си давате за този проект?

- Не се хващайте буквално за думата. Бакеро ще работи по методиките, по които се работи в Барселона, но Славия не може да му предостави тези възможности, които Барса дава на своите треньори. Нито като база, нито като условия, нито като медикаменти, възстановяване... Разликата между България, БФС и Ла Лига са от земята до небето. Имах щастието да отида в Барселона, за да видя Мартин Георгиев и съм изумен. Хората са отишли в космоса, а ние копаем дъното.

Той ще работи, както се работи в Барселона, но има много условия, които не зависяти нито от него, нито от нас като клуб. Ние нямаме възможностите, които имат испанските клубове и са им осигурени от общини, държава... Нека сме здраво стъпили на земята. Аз ще съм щастлив, ако се подобри играта, ако се промени начина на мислене на футболистите...

Георги Търтов подписа със Славия

Георги Търтов подписа със Славия

Търтов е петото ново попълнение за "белите"

С оглед огромната разлика между Испания и България Колко трудно се преговаряше с Бакеро и как успяхте да го убедите да поеме Славия?

- Сигурно няма да ми повярвате. Аз отидох да видя Мартин и да преговарям с Бакеро да си върнем сина му. Тогава той ми каза, че вече 8 години работи с академията на Барселона, като отговаря за цялостната подготовка на младите футболисти там, но вече го сърбят ръцете за работа с мъжки отбор. Аз му казах, че ще бъдем безкрайно щастливи, но това, което ще види в България, няма нищо общо с това, което прави в момента.

Той каза, че не се страхува. Не искаше да му се купуват футболисти, а бе готов да работи и да развива наличните играчи. Сподели, че е готов да приеме предизвикателството и желанието му е да се види ползата от труда му. Всичко продължи 5-10 минути и се разбрахме. Той дори не иска преводач в Славия. Казва, че ще учи български, а и има достатъчно играчи в Славия, които говорят английски... Бакеро не е Пешо от Чукурово.

Чичо Венци: Бакеро да не е Пешо от Чукурово!?

Чичо Венци: Бакеро да не е Пешо от Чукурово!?

"Той няма никакви капризи и претенции, даже не поиска и преводач"

В кръга на шегата - най-вероятно е понаучил и определени фрази от Христо Стоичков...

- (смее се) Не вярвам и дано не се налага да ги използва, че те фразите на Ицо са малко по-особени.

Ще се адаптира ли бързо и лесно към родната футболна действителност?

- Той се е адаптирал към Стоичков, та няма да се адаптира към нашето първенство. Шест години са спали в една стая. А и говорим за човек с над 500 мача в елита на Испания.

Да разбираме ли, че той има желание да развива проект с български играчи, а не да се заложи на внос от Испания?

- За момента е така. Ако все пак има някой, който може да развие таланта и да помогне... Аз му обясних, че нашата цел е да създаваме футболисти и да ги реализираме в чужбина, за да си помагаме за издръжката, а и да даваме възможност на български момчета да вървят нагоре и да отидат в големия футбол. Да бъдеш шампион на всяка цена и след това да увесиш нос, когато се прибереш от Европа след втори или трети кръг, няма смисъл. Само вееш байрака... Тръгваш като аслан, а знаеш как се връщаш...

Славия замина с група от 25 футболисти за Банско

Славия замина с група от 25 футболисти за Банско

Вижте групата на "белите"

Има ли поставена цел пред отбора относно класиране?

- (смее се) Не вярвам и дано не се налага да ги използва, че те фразите на Ицо са малко по-особени.

- Той е убден, че ще се класираме за евротурнирите. Аз ще бъда безкрайно щастлив, но не смея да му кажа за всичките подводни камъни, които има в нашето първенство. Първо не е красиво като българин по този начин да коментирам условията, но съм убеден, че ако има достатъчно феърплей ще успеем.

А какво очаквате от следващия сезон? Има ли според вас шанс да се промени статуквото или ще гледаме епизод 13 на сериала "Лудогорец шампион"?

- Нека минат 4-5 кръга и тогава ще ви кажа, но се надявам и категорично ми се иска да има промяна, защото вече става безинтересно.

Славия уреди четири контроли

Славия уреди четири контроли

"Белите" играят срещу Монтана на 28 юни в Банско, а на 1 юли в Разлог срещат Септември София. За 4 и 6 юли са предвидени спаринги с Крумовград и Политехника Яш (Румъния) в Банско

Преди време ми казахте в частен разговор, че Бакеро е гледал Светльо Вуцов за Барселона. Всички знаем, че за момчето е най-добре час по-скоро да излезе извън България. Имате ли конкретен план за бъдещето на Светльо? А вие сте готов да не търсите максимална цена стига играчът да се развива?

- Да, така е. Искам Светльо първо да се възстанови напълно от операцията и тогава да мислим, но съм убеден, че до края на трансферния период той ще излезе от Славия.

Да очакваме ли трансфер на Тони Тасев? Разбра се за интерес към него от Турция?

- Мен никой не ме е търсил. Попитах и него, а той ми отговори, че и с него никой не се е свързал.

През сезона на няколко пъти имахте претенции към съдийството. Договорът на Кашай не бе подновен. Дадохте ли съвет на Борислав Михайлов относно наследника му?

- Не ми е искал съвет. Но имаше един шеф на съдийте, който не си поплюваше и не слугуваше - Йордан Сталев, но разни други фактори направиха така че да го сменят. Вижте шефа на съдийте може да повлияе до толкова, че да го накаже по регламент 3 или 5 мача, ако е допуснал грешка. Има обаче съдии, които се предлагат или подлагат от други, а и със системата ВАР стана такава Порнография че не ми се говори. Това ме кара да съм убеден, че някои хора изпълняват поръчки на футболни президенти. Това не е начинът да постигнеш целите си, независимо какви са те - дали да си шампион или да се класираш в турнир, на по-предно място или да се спасиш от изпадане.

Славия с ударна селекция, върна си Бакеро, Генев и Емо Мартинов

Славия с ударна селекция, върна си Бакеро, Генев и Емо Мартинов

"Белите" стартираха подготовка

В този ред на мисли не ви ли бе малко странно 3 кръга преди края на шампионата от БФС да излязат с меко казано смехотворен призив за феърплей... Като бяхте в Испания проверихте ли дали Ла Лига излиза с подобни призиви?

- (продължителен смях) Ооооххх, за това казах, че разликата между нас и тях е огромна. В Испания има мъже с авторитет. И като излезе футболният съюз с този призив какво стана? Ботев Пловдив игра ли феърплей срещу Арда? Аз принципа на едно спортно състезание го разбирам по следния начин - да дадеш равен шанс. Аго излезеш с децата срещу едните, то трябва да го направиш и срещу другите претенденти за дадено нещо.

Как ще коментирате представянето на националите - в рамките на 3 дни те показаха две лица - много слаб мач в Литва и доста добър с оглед на състоянието срещу Сърбия?

- Мотивацията в двата мача изигра важна роля. Срещу Сърбия имахме шанс да победим, но 1-2 смени, както и липсата на концентрация в края ни попречи. Дори обаче да бяхме победили, то не трябваше в никакъв случай да слагаме розовите очила. Има много хляб да се изяде и път да се извърви...

Бакеро с ясна заявка - ще превръща Славия в Барселона

Бакеро с ясна заявка - ще превръща Славия в Барселона

Той заяви, че заяви, че използва своята методология в Славия, която е използвал и в Барселона

Вие сте човек с пиперлив език и винаги казвате това, което мислите, но никога не сте си изпускали нервите като Георги Иванов - Гонзо. Според вас отива ли директор във футболния съюз подобно държание, както след мача със Сърбия - скандалите с феновете, агресията пред медиите...

- Георги беше такъв и като футболист и имаше моменти на ярост. Но нека не съдиме, защото приказката за първите 7 години са валидни за всички. Дано Георги с времето успее да преодолее някои свои непремерени изказвания. Предполагам, че него го заболя и от реакцията на много медии и от дрънкането на оръжия. Добре, нека се направи един Конгрес и да се спре веднъж завинаги. Проблемът при нас обаче не е само в БФС. Рибата се вмирисва откъм главата. Ако имахме един Орбан (б.а. - премиерът на Унгария Виктор Орбан), то нямаше да сме на това дередже.