Президентът на Славия Венцеслав Стефанов заяви, че не вижда светлина в тунела за българския футбол. Босът на "белите" даде пресконференция преди началото на новото първенство и говори по различни теми, свързани с най-популярния спорт.

Той коментира и бизнесмена Джоузеф Диксън, който не успя да придобие акциите на Левски.

"Славия миналия сезон тръгна много колебливо, в седмия кръг имахме 1 точка, трудно излетяхме, после продължихме с неубедителните изяви. Накрая отборът доби този облик, който трябва да има. Подготовката тази година мина добре, играем по-добре, всички линии са доста по-балансирани. Убеден съм, че ще се представим на ниво в предстоящото първенство.

В българския футбол силите са изравнени, всеки може да победи всеки, изключение прави само Лудогорец, който е с видимо по-висока класа. Видяхме на мача с ЦСКА, че играят бърз и интересен футбол, дано успее да се представи добре и в евротурнирите. Всички трябва да имат право на равен старт, нещата почти се изравняват, виждам. Трябва повече български футболисти да имат шанс за изява. По този начин ще се вдигне нивото на националния отбор.

В дербитата няма лесен мач и няма фаворит. Спомням си един мач Левски - ЦСКА, бях войник по това време. ЦСКА беше изявен фаворит, а Левски ги би със 7:2. Сашо Костов ги майтапеше да донесат таблото от другия стадион. В дербитата няма фаворит.

В африканските държави има много футболисти, които са евтини, но това касае Лудогорец и евентуално ЦСКА, макар че не знам как е тяхната политика. Не мисля, че това може да помогне за повишаването на качеството на футбола в България. Моето момче, виждам, че си интелигентно момче, едно нещо, което не може да се постигне с пари, се постига с много пари. В Лудогорец е така. Затова Челси, ПСЖ и другите искат да се отделят в своя лига. От футбол в България не може да се печели, залагам си главата. Кирил има свое виждане за нещата, иска да играе в Шампионската лига, дано да успее, но там има толкова много клубове с толкова много пари, че дори Кирил не може да ги настигне.

Колкото до нас в България, първо трябва да си оправим държавицата, да могат всички хора да живеят добре, да има спокойствие, да могат моите внуци, вашите деца, да осъществяват мечтите си - кой за футбол, кой за гимнастика, кой за нещо друго. Не непрекъснато да се пише, че за този спорт са дали толкова, за другия - толкова, парите са малко. Всеки иска средства, с които да се постави началото. Говорим за детско-юношески футбол, всеки почва от това. Как да правиш детско-юношески футбол, като няма футбол в училищата, в кварталите?! Моята петгодишна внучка само е на телефона, насила трябва да я караш да излезе навън. В Англия, Франция има задължително спортуване, нацията ни се обездвижва. Някои ходят по фитнесите да показват тела, но масов спорт няма.

На стадион "Васил Левски" имаше спартакиади, балканиади, универсиади. Затова имахме световни и олимпийски шампиони. Сега има толкова частни клубове, но след частния клуб, на 16-17 години като стане, къде отива това дете? Искаме да имаме успехи, а отдолу няма нищо. Няма шанс, това са празни приказки. Трябва да се тръгне от училищата. Имаше футболисти - Начко Михайлов, какво да ви говоря, нямаше къде да хвърлиш игла на стадиона. Сега дай да правим фитнеси и да ваем тела, така е.

Дайте да си говорим истината в очите. УЕФА прави всичко с комерсиална цел. Къде в Америка имат конфедерации, къде? Нашият шанс е нашите деца да се развиват, казвам това, което мисля. Не трябва да правим чужденците българи и да чакаме те да ни класират. Славия има двама българи в Италия, знам за какво става въпрос. Виждаме как е в Германия, в Испания. Италианците показаха, че могат с италианци да направят голям футбол. Но там се играе в кварталите, едно време имаше тук и работнически отбори, хората гледаха. В Италия имам приятел, който ме води да гледаме мач между малки градчета, хората се радват. При нас го няма.

Управляващите трябва да знаят, че спортът е важен и за здравето, и за образованието. Децата се учат на дисциплина, родителите са по-спокойни, че не ходят по улиците да се занимават с глупости. На това нещо трябва да се обърне внимание, важно е за нацията.

Присъдата за расизъм ли? Аз бил винаги против мениджърите и против мениджърските интереси. И особено против мениджъри, които не са коректни. Те по друг начин не могат, могат по такъв подмолен начин да ме атакуват. За трансфера на Филип Кръстев в "Сити груп" може да каже, че е допринесъл Христо Стоичков, Лъчо Танев, Петьо Костадинов, този човек в един момент хваща бащата и казва "аз съм му мениджър". И започна да претендира, че трябва да му се дават някакви пари. Изгоних го, защото за мен той няма никакво основание. Сега ще се жалват на ФИФА да изискват наказание на мен или Славия. Ходи обясняват после, че нямаш сестра. Аз няма да се откажа от думите си, няма да се отметна. И сега имаме футболист с друг цвят на кожата. С Райс Мболи си викахме "мон ами", Касай ми писа, че е чел за мен и се чуди как може. В България е лесно да очерниш някого, аз не се притеснявам от това. Този мениджър го изгониха почти всички клубове в България, последното му пристанище беше в Арда.

И мен са ме сапунисвали, не съм пророк Илия. Казват ти: "страхотен е, след шест месеца го продаваме, два-три милиона", а той човекът е крак от маса. Едно време дойде един, не знаеше засада ли е, не е ли засада. Затова казах, че играл някъде по горите. Затова съм против - как треньорът да го хареса такъв, като той не знае колко уши има на главата. Затова съм против мениджърите. За 27 години какво ли не ми е минавало през главата. Знаете ли колко трансфери са пропаднали... Аз съм за българите, за хетеросексуалните момчета, сега ще ме подгонят другите.

Форматът на първенството? Преди години като направиха този формат, някой реши да плаща пари, можехме да видим как е в Белгия, без да плащаме на компания, която няма общо с футбола. Кажете ми петият, шестият, осмият, деветият, десетият и единадесетият в първенството за какво играят? Те не могат ли да си правят договорки? Хвърляме в пространството неща, които не са верни. Винаги нашето първенство е било от 16 кръга. Монтана, Търново, Русе, Бургас - региони, в които винаги е имало много футбол. В един момент ги отписахме. Защо?

Всяка жаба трябва да си знае гьола. Успехите от 1994 година няма да се върнат за година, две, пет или десет. Искам Славия да е като по-миналия сезон, или като по-по-миналия. В един мач всичко се получава. Левски едно време се стягаха за титлата, бяха докарали тези с носиите, бяха запазили места в заведенията, но после заведенията щяха да фалират. Има провидение, да знаете. Аз вярвам в Господ. Късно, но се случват нещата. Много ми се иска българските журналисти да не търсят само интригата. Да, има вестници, които само от това се издържат. Обаче като става въпрос за спорт, трябва реално да се оценяват нещата - кой работи за спорта и кой само за собствения си престиж.

Навремето идваха едни кредитни милионери, купуваха футболисти, хвърляха пари - Гибона отиде да играе в ЦСКА, Наско и Боби отидоха в Пловдив, бяха години на мускули да се покажат, реално нищо не се правеше за футбола. Къде сега е държавата, къде е общината? Стадион "Академик" пустее. Защо? Септември (София) беше люпилня на футболисти. И аз съм тренирал там, но ме изгониха, че съм некадърен. Но тогава имаше Павел Панов... плеяда футболисти.

Момчетата, това е извън контекста... Не виждам светлина в тунела... За съжаление не виждам... Хвърля се вината върху БФС. Има си сума ти кусури БФС, но и тия дето се гласят да го оглавят, хич ги няма... Те не знаят за какво става въпрос. Говорят се празни приказки за школи, стадиони, а как ще го постигнеш, ако не работиш държавата? Стискайте палци да ни се оправи държавицата, иначе...

Диксън? Само като го видиш... Той дава документ, че разполага с еди колко си милиона и 301 долара. И 301! Само от това ти става ясно, че измамата е грозна. Предишната година същата двойка ги е спасил Славчо Георгиевски. Бяхме на лагер в Турция и ми го разказаха от Македония Гьорче Петров. Славчо им казал да бягат, че ще им трошат кокалите. Пратиха ми клип какво прави този гном Диксън на нашето море. Този милионер. Смешно е да разчитаме на такъв човек да оправя клуб като Левски. Пръстенът на ръката му беше като ментетата, които продаваха румънците. Забелязахте ли го?

Дупе да ти е яко, моето момче, с тази професия. Казвам каквото мисля. Няма смисъл да седнем да си говорим само красиви работи. Знаеш приказката за братята и неволята. Това ни чака и нас. Воля има в много хора, но трябва да имаш зад гърба си държавата. Драган, Петкан, хубаво, ще направиш нещо, ще постигнеш успехи като тези на Лудогорец. След тебе обаче какво ще стане с Лудогорец - мазни борби, каквито правеха едно време. Държавата трябва да обърне сериозно внимание на спорта. Той възпитава. Едно време имаше един лозунг - "Масов спорт, здрав народ". Смеем се на тия лозунги, ама знаете ли колко истина има в тях", каза Стефанов.

Славия разби Монтана при представянето си

Славия разби Монтана при представянето си

С 4:0