Президентът на Славия Венцеслав Стефанов е радетел за налагането на млади български играчи. В събота белите победиха Ботев Пловдив, който е пълен с чужденци. Ето какво каза той пред "Тема спорт".

Г-н Стефанов, втора поредна победа за Славия с 1:0, какво се промени с идването на Ангел Славков начело на тима?

- Нормално е това, което се случи. Нов треньор, нови виждания. Логично е да има някаква разлика. Хареса ми, че момчетата играят като колектив и че побеждават. И най-важното, знаете, аз съм винаги за това да даваме път на нашите футболисти. Докато в Ботев Пловдив беше пълно с иностранци. От какви ли не народности. Малките при нас показват качества и доказват, че може да им се има доверие. Превъзхождат чужденците в другите клубове. Позволете ми да направя една вметка. Знаете ли кой е най-големият парадокс? През уикенда на един мач от четвърта дивизия - Левски Чепинци срещу Сокол Негован, Екундаьо Джайеоба треньор на домакините и в тима му трима, четирима чужденци. Представяте ли си докъде сме се докарали?! Това е... нямам думи. И искаме да развиваме българския футбол.

Може ли да се направи нещо в тази насока, да се промени по някакъв начин тази порочна практика? Ангел Славков сподели пред нас, че може да се коригира наредбата, да се заложи по петима българи да играят цял мач в елита например...

- Това ще го предложим, но зависи как ще стане. Онзи ден на мача с Ботев Пловдив се видях със собственика им Антон Зингаревич и го питам защо има толкова много чужденци при вас? А той ми отговори, няма достатъчно добри други. Аз обаче му контрирах, че съм сигурен, че Славия без чужденци ще бъде по-добър от неговия отбор, който е пълен с иностранци. А и като погледнете класирането, си личи - 20 точки преднина за Славия пред Ботев Пловдив. Разликата се вижда.

Ясна е програмата на efbet Лига до края на сезона

Ясна е програмата на efbet Лига до края на сезона

ЦСКА приема ФК ЦСКА 1948 на 3 юни

Като стана въпрос за разлика, Славия запази тази от 7 точки пред Арда за седмото място пет кръга преди края. Готов ли е отборът да гони евротурнирите?

- Аз искам само едно - във всеки мач да побеждаваме. А какво ще се случи накрая, ще видим. Обикновено като си правиш тънки, бакалски сметки, нещата не излизат.

Но ако излязат, почти сигурно ви чака бараж с Левски, а на "Герена" да играете ви се получават добре нещата...

- Е, там да. Има надежда (смее се). Но нека да стигнем до там, а и те да стигнат.

Босът на Локо София Иван Василев обяви наскоро, че ще се оттегли от клуба след края на сезона. Вярвате ли, че това може да се случи и какви биха били последствията за клуба?

- Това си е работа на Иван Василев и аз не искам да се бъркам в тези неща. Не е коректно. Но той си е прав. Аз съм го изпитвал това и на собствен гръб. Даваш си парите, правиш всичко нещата да се случват и те очернят неблагодарници. Ще видим какво ще се случи.

Арда заплаши да не излезе срещу Локо София в неделя заради назначението на Васимир Ел-Хатиб за ВАР. Има ли надежда за българското съдийство, защото дори и след въвеждането на системата грешките не спират?

- Аз лично нямам надежда за българското съдийство. Не за друго, а защото не виждам желание за промяна. Нещо да се случи в тази насока. Не виждам нищо добро.

Може ли Ангел Славков да си заслужи постоянен договор като старши треньор на Славия?

- Ще видим, още е твърде рано. Нека да свърши първенството. Аз съм се наслушал, на какви ли не неща обещания, варианти, трактовки... Да минат мачовете и ще решим.

Откъде намирате още сили да се занимавате с българския футбол, вече 28 години, и докога смятате да продължавате?

- Божа работа. Искам да видя някоя от нашите рожби в големите отбори, в мъжкия футбол, и тогава вече може да помисля в тази насока за оттегляне.

В тази връзка, през лятото очертава ли се изходящ трансфер от Славия, защото интерес от чужбина към ваши играчи със сигурност има?

- Да, очертава се. Но каквото дойде. Ние работим за това всеки ден, даваме път на младите и нещата се случват.

Кой ще стане шампион - ЦСКА или Лудогорец?

- Аз мисля, че ще е Лудогорец. По-добър отбор имат, независимо от всичко. Мачовете, които гледах, по-качествен състав виждам.

Може ли да направят дубъл, като спечелят и купата?

- Е, дубъл, требъл... Нали знаете, като си шампион, какво като си носител и на купата. Много важно. Нека да има щастие и за някой друг...

Както имаше за Славия през 2018 година.

- Ще има още такива сезони.