Иван Колев е един от опитните български специалисти. "Тема Спорт" потърси 66-годишния треньор, за да коментира случилото се в родното първенство през есента. За последно наставникът работи в Славия, където се задържа малко над месец, но успя да стабилизира белите след лошото начало с Хосе Мари Бакеро. Колев, който има богат опит в Азия, посочи кои са фаворитите му в протичащия в момента континентален шампионат. Той сподели дали Велизар Попов, който постигна успехи във Виетнам с Тан Хоа, го е потърсил за съвет.

Г-н Колев, къде ви намирам? Готов ли сте за ново предизвикателство в кариерата ви?

- В София съм. Сега си почивам и често поддържам форма, като играя футбол с приятели. За момента няма оферти към мен. Обикновено през зимата е много трудно, защото рядко се правят треньорски смени. Но и не бързам, ще изчакам най-доброто място и предложение за мен.

Как ви се видя завършекът на есенния дял у нас и изненада ли ви, че Черно море задържа първото място и зимува на него?

- Следя отблизо първенството. Както се казва, професията ме задължава да съм в час със случващото се (смее се). Изобщо не ме изненада, че Черно море зимува на върха. Ако проследите, не само този шампионат, а и предишните 4-5, моряците демонстрират постоянство. Непрекъснато се усъвършенства отборът. Да, има промени по състава, но основата е запазена и взаимоотношенията са стиковани. Футболистите спазват стриктно указанията на Илиан Илиев и се вижда, че това води до добри резултати. Абсолютно заслужено Черно море е на първото място.

Ще успеят ли моряците да задържат първата позиция до края на шампионата в конкуренцията на Лудогорец и ЦСКА?

- Много симпатизирам на Черно море и Илиан Илиев. Иска ми се да постигнат максимума през този сезон, но ще видим в края. Лудогорец и ЦСКА, както и моряците са най-добрите отбори от началото на кампанията. Изобщо обаче не трябва да махаме и Левски от сметките. Надявам се Локомотив Пловдив да си върне формата от началото на първенството, когато направиха силни мачове. Ботев Пловдив показа възход в края.

Обиден ли си тръгнахте от Славия, тъй като успяхте да вдигнете отбора след лошия старт, но се задържахте на поста малко над месец?

- Не, няма как да съм си тръгнал обиден. Уговорката ми с ръководството на Славия винаги е била, че в момента, в който имат нужда от мен, съм на разположение. Когато трябва да се промени нещо, няма никакъв проблем да застана начело на отбора. Радвам се, че за този месец и малко свършихме много стойностна работа с треньорския екип и най-вече с изключително професионалната работа на играчите.

Тотално променихме отбора. На първо място подобрихме кондицията, която беше много зле. След това вдигнахме физическото състояние на футболистите, променихме системата, която се използваше, и поставихме играчите на позициите, които са им най-удобни и могат да бъдат полезни за тима. Мисля, че получиха увереността, от която имаха нужда. Опитахме се да променим стила на игра и да направим отбора по-агресивен. Това всичко се направи на фона на пет много трудни двубоя в първенството. Изправихме се срещу водещите тимове - Локо Пловдив бяха първи, Левски се бореше за влизане в тройката, Арда имаше серия от победи. Да не забравяме и Пирин, които се представяха много добре по това време в шампионата. Програмата беше тежка и тези задачи, които се свършиха, бяха много важни. За това, за което бях повикан, бе направено.

Славия завърши полусезона много силно начело със Златомир Загорчич...

- Не съм изненадан, че след това Славия завърши по този начин. Белите показаха по-добри резултати, защото отборът вече бе готов и в момента е кандидат за шестицата. Това се дължи на работата на Златомир Загорчич, който вече е много опитен и показа как може да се даде допълнителен стимул на тима. Познава отлично Славия.

Какво е мнението ви за случващото се в Локомотив София след недобрия старт на сезона, но под ръководството на Данило Дончич се получи стабилизация?

- Това е традиционен клуб, който трябва да е в челото на класирането. Мисля, че на този етап Локомотив се движи добре. Показаха стабилни игри в някои мачове, но в други бяха колебливи. Смятам, че отборът има потенциал и притежава добри футболисти. Сигурен съм, че през втория полусезон ще го демонстрират.

В дъното на Първа лига са Етър и Ботев Враца. Това ли са основните кандидати за изпадане, или може да видим друг тим във Втора лига през следващия сезон?

- За момента изглежда, че това са отборите, но какво ще се случи, ще видим в края на сезона. Убеден съм, че всички тимове сега обръщат изключително внимание на селекцията и подготовката, за да се представят силно през втория полусезон. Трябва да знаете, че българското първенство е много тежко. Виждате, че се получиха резултати, които някои казаха, че са изненадващи, но те са логични на фона на качеството на футболистите. Не трябва да се подценява нищо. За съжаление не следя случващото се във Втора лига и съм запознат само с класирането, за да кажа кой е фаворит за изкачване в елита.

Следите ли Купата на Азия, която в момента се провежда?

- Разбира се, все пак много време съм работил на този континент и винаги ми е приятно да наблюдавам тези мачове.

Кой е вашият фаворит?

- От първите мачове много трудно може да посочим кои са фаворитите. Но за момента изпъкват традиционно заподозрените - Южна Корея, Япония, Австралия, Саудитска Арабия, Иран, Ирак и във всички случаи домакинът Катар. Това са отборите, които са в челото на азиатския футбол.

Очаквате ли друга селекция да изненада фаворитите?

- От това, което видях в първите мачове, е трудно да допусна, че друг тим, различен от споменатите, ще спечели титлата. Дано да има изненади, но за мен е малко вероятно да се случи.

Велизар Попов също като вас от дълги години работи в Азия и през миналата година постигна успехи във Виетнам. Обръщал ли се е към вас за съвет?

- Познавам се с него, но от дълго време не сме се чували. Не се е допитвал до мен, но смятам, че Велизар натрупа доста опит, за да има нужда от съвети. Радвам се много, че има добри резултати, и му пожелавам успех за бъдещи такива.