Ръководството на испанския елитен клуб Севиля твърди, че търпи тревожно негативно отношение от страна на съдиите през това първенство в Примера дивисион и настоява броят на показаните червени картони трябва да послужи като "спешен сигнал за събуждане" на ръководителите на лигата.

В извънредно изявление на клуба, публикувано днес, Севиля твърди, че отборът е получил 91 жълти и 11 червени картона, въпреки че е извършил само 329 фаула в мачовете си. Тази сума от 102 картона е най-високата показана за който и да е отбор от Примера дивисион, въпреки че други 13 отбора се извършили повече фаулове по време на мачовете си до момента.

Севиля в момента е на 13-о място в класирането, след като вчера завърши 2:2 със Селта (Виго). Папе Гай и Маркос Акуня бяха отстранени във въпросната среща с червени картони, което се оказа и причина за пропиляната преднина от 2:0. Но както и да приключи този сезон, със сигурност в Севиля няма да бъдат доволни след три поредни 4-и места в крайното класиране.

Опитен треньор, с 448 мача в Ла Лига, пое Севиля

Опитен треньор, с 448 мача в Ла Лига, пое Севиля

Хосе Луис Мендилабар ще трябва да стабилизира клуба

"ФК Севиля иска да изрази своята дълбока загриженост и несъгласие с много от съдийските решения, взети през този сезон по отношение на жълтите и червените картони, показани на нашите играчи", се казва в официалното съобщение, публикувано на страницата на отбора. Също така се казва, че не приемат показаните жълти картони в доста мачове, които в последствие са се оказали с дългосрочно влияние върху цялата кампания на отбора.

Преди днешните мачове от кръга може да се посочи, че нито един отбор не получил повече червени картони този сезон от Севиля (Елче също имаше 11), докато само Майорка е инкасирала пoвече жълти (98).

"Фокусирайки се върху мача със Селта снощи, можем да отбележим, че нашият отбор извърши 11 нарушения, които бяха санкционирани с два червени картона и четири жълти. Това означава, че средно на три фаула - без значение какви и къде по терена, ние получаваме наказателен картон. В същото време отборът на Селта получи само два жълти картона за девет направени нарушения. А Севиля очевидно не е агресивен или груб отбор, което ни кара да се тревожим от изнесената статистика. Ясно е, че има сериозен процент от картоните, които са показани заради протест - нещо, което правят всички отбори. Но или няма последователност при показването на картоните, или към другите се проявява изненадваща снизходителност", се казва още в писмото на Севиля.

Генерално погледнато, Примера дивисион се оказва първенството, в което най-много се гонят футболисти, ако се сравнят с останалите топ-шампионати. Така до днес например Ла Лига видя 108 червени картона в сравнение с 28 във Висшата лига, 33 в Бундеслигата, 50 в Серия А и 81 в Лига 1.

"Средните цифри за испанското първенство трябва да доведат до спешно събуждане. Ла Лига определено е мястото, където съдиите показват най-много и най-лесно картони. А сравнението с Висшата лига - където се играе най-физически футбол и единоборствата са много по-здрави, говори достатъчно. Да не говорим, че в момента във Висшата лига са се изиграли доста повече мачове. Не знаем дали е за да се плащат повече глоби, или съдиите нямат ясна представа за разликата между грубата и твърдата игра, но определено цифрите будят тревога и са необясними за нас", пишат още севилци.

Севиля потвърди раздялата със Сампаоли

Севиля потвърди раздялата със Сампаоли

Андалусийци записаха четири загуби в последните си седем мача