Под ръководството на Славко Матич столичния Септември направи много силна пролетна серия и от 6-то място се изкачи до върха на класирането във Втора лига, като на практика догодина ще е част от елита. Сръбският специалист се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт" във връзка с това, което постигна с отбора, както и за бъдещите си планове. Той обаче отказа да говори за предишния си тим у нас - Арда, откъдето си тръгна със скандал. Определи страницата, като затворена.

Г-н Матич, какво се промени през пролетта в Септември, защото това е най-силно представящия се отбор във Втора лига?

- Благодаря за оценката, аз също я споделям, а и нашите резултати го показват. Ние се подготвяхме за това, работихме много през зимата. Още в първия ми ден в Септември казах на момчетата, че мен не ме интересуват самите резултати, а играта. Исках да им предам моето виждане и идеи за това как трябва да реагираме, когато загубим топката, а и когато атакуваме. През есента отборът бе загубил много точки и исках да променя това. Вярвам, че на този етап съм успял и смело мога да кажа, че Септември играе най-добрия футбол не само във Втора лига, а и в България.

Славко Матич: На крачка от елита сме, това е ясно

Славко Матич: На крачка от елита сме, това е ясно

"Заслужихме победата с представянето си"

Колко лесно дойде победата над Етър в последния кръг?

- Не беше лесно, защото те са добър отбор, но я заслужавахме напълно. Контролирахме мача почти през цялото време, като изпуснахме този контрол едва 1-2 пъти за по 2-3 минути. Дори когато те поведоха в резултата, ние продължихме да владеем инициативата, създадохме много голови ситуации и стигнахме до обрат и заслужен успех. За мен най-важното е, че както в този мач, така и преди това срещу ЦСКА 1948 II ние знаем как да реагираме, когато съперникът отбележи пръв и показваме характер. Това е много важно най-вече, защото става въпрос за млади футболисти.

Осем победи, 2 равенства и една загуба, откакто сте начело на тима - доволен ли сте или може и по-добре?

- Много лесно мога да кажа, че може и по-добре, но аз съм доволен от представянето, защото дори при равенствата срещу Марица и Добруджа, както и при загубата от втория отбор на Лудогорец ние създадохме над 30 голови положения. За мен това е най-важното - поведението на отбора по време на мача. Хубаво е, че създаваме положения, както от игрови ситуации, така и от статични положения. Ние не сме допуснали гол след статично положение, а това показва, че работим правилно по време на тренировките. Разбира се, има какво много да надграждаме все още, но съм доволен, че момчетата имат амбиция, настроение и желание. И най-важното - виждам постоянство в отбора. Това е признак за класа. Ние вложихме много в този аспект. Наблегнахме на разговорите и на психологията. Искам от футболистите да работят, както на терена, така и извън него. Много е важно те да са професионалисти и да знаят как да се държат по време на мачовете, на заниманията, а и в свободното си време. Обърнахме сериозно внимание в периодизацията на тренировъчния процес, за да знаят кога какво да тренират.

Пет поредни победи ви изкачиха на върха - мислите ли вече за елита? И от какво ще има нужда отборът догодина, защото в Първа лига е по-трудно?

- Като всеки треньор аз трябва да мисля с няколко хода напред. Да, имам в главата своите идеи, но в момента съм фокусиран единствено върху следващия мач. Целта ни е да победим във всички оставащи срещи до края на това първенство. За Първа лига можем да говорим, когато и математически сме се класирали. А и няма да е коректно от моя страна сега да го правя, защото моя договор е до края на първенството.

Философията на Септември е да налага български футболисти - ще продължи ли клубът по същия път и догодина или да очакваме привличането на чужденци?

- Нека да го кажа така - аз смятам, че в българските футболисти има много потенциал и талант и те заслужават да им се дава повече шанс и да им се гласува повече доверие.

Има ли интерес към ваши футболисти и готов ли сте да се разделите с някой от лидерите като Асен Чандъров и Марио Илиевски?

- Нормално е по-големи клубове да започват да гледат по-сериозно на нашите футболисти, защото с играта и резултатите си те го заслужават. И още по-нормално е, когато един състезател надгражда и върви нагоре, той да направи и крачка към по-силен отбор. Това е неизбежно и при добра оферта, ние не можем да спрем никой. Но първо ще се прецени и потърси най-доброто, както за футболиста, така и за клуба. Ако се разделим с някой от момчетата, то ние веднага трябва да имаме вариант да го заместим.

Каква ще е съдбата на преотстъпения в Царско село Реди Каса, към когото преди няколко месеца интерес имаше от Левски?

- Пожелавам му да отиде в Левски...

Готов ли сте да приемете в съблекалнята Здравко Димитров и Митко Костадинов, които са бивши играчи на Септември?

- Познавам момчетата и знам, че са добри футболисти, но на този етап не сме водили подобни разговори. Нека изчакаме първо да свърши шампионата.

Ще остане ли Валери Божинов и през новия сезон?

- От него зависи. Ако той има желание, мотивация и сили - от моя гледна точка няма проблем, защото той е страхотен професионалист.

Определи ли Румен Чандъров премия за промоция?

- Г-н Чандъров е провел тези разговори с футболистите още преди моето пристигане в клуба. Тогава са уточнени всички бонуси и премии. Играчите са ги приели, а щом това е станало, значи са доволни. Най-хубавото е, че в момента заплати и премии в Септември се изплащат на деня и часа. Това е много важно.

Коя песен ще пуснете в съблекалнята на Септември, когато спечелите промоция за елита?

- (смее се) "Добро дошли шампиони" на Неда Украден. Не, не... Може и друга. За мен е важно не коя ще е песента, а в съблекалнята да се пее. Най-хубавото е, че сега в Септември има колектив, усмивки и песни... Това е най-важното. Аз още като футболист исках да работя с открити треньори и се стремя да съм такъв сега. При нас има играчи, които не получават достатъчно минути, но съм разговарял с всеки от тях и те знаят защо е така.

Наскоро се заговори, че легендата на Партизан Саша Илич може да поеме ЦСКА. Знаете ли нещо по въпроса, познавате ли го. Знаем, че е приятел на Валери Божинов...

- Със Саша Илич се познаваме много добре. Ние бяхме заедно в юношеските формации на Партизан. Той е малко по-малък от мен, но в един момент играхме заедно. Чухме се за последно преди малко повече от месец, но не сме говорили по темата "ЦСКА" и нямам идея.

Досега ви определяха като човек, който трудно се задържа повече от половин година на едно място. Критичният срок наближава и в Септември. Има ли вариант да си тръгнете, а и вие сам казахте, че договорът ви изтича в края на шампионата?

- До момента винаги съм търсил място, на което ще има взаимно уважение, свобода за работа и да гледаме в една посока с ръководството. До този момент аз смених отбори и държави. Всичко това за мен бе безценен опит, защото научих много за манталитета, психологията, а дори научих и езици. Опитът е нещо безценно и не може да си го купиш. Щастлив съм в Септември, но какво ще стане ще видим след края на сезона. Все пак има и друга страна. Нека ръководството да каже дали е доволно от работата ми.

В една посока ли гледате с Румен Чандъров и изпълнителният директор Кристиян Добрев?

- Резултатите на отбора говорят красноречиво за нашата съвместна работа.

Добре, не мога да не ви попитам - има слухове за интерес към вас от два софийски и един провинциален отбор...

- Да, слухове има, но каквото и да стане, на първо място, с приоритет ще е Румен Чандъров. Той ми гласува доверие и аз ще бъда докрай коректен. Това, което искам е да съм част от дългосрочен проект, защото знам, че до две години ще изградя отбор от предимно български футболисти, който се бори за титлата.

Септември (София) на Матич с отлично постижение във Втора лига

Септември (София) на Матич с отлично постижение във Втора лига

Под ръководството на сърбина, отборът е спечелил 26 от 33 възможни точки през пролетта