Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова прогресира с шест места в световната ранглиста и от днес вече е под №69, с актив от 974 точки.

По този начин 29-годишната софиянка се доближава до най-доброто си класиране, което е 64-та позиция от 5 февруари, тази година.

Причина за нейното изкачване в ранглистата бе отличното й представяне в последните седмици. Тя достигна до полуфиналите в Рабат (Мароко), като след това записа първа успех в основната схема на "Ролан Гарос" в кариерата си.

Благодарение на добрите резултати и изкачването си в подреждането на WTA Томова си осигури и квота за Олимпийските игри в Париж, през лятото.

Втората ни ракета Гергана Топалова пък отстъпи с 10 места и е 220-а, със сбор от 337 точки. Изабела Шиникова се изкачи с шест позиции до №252, с 288 точки, а най-сериозен прогрес отбеляза Лия Каратанчева, която прескочи 26 места и вече е №461, със 127 точки на сметката й.

След спечелването на титлата в Париж полякинята Ига Швьонтек увеличи предимството си на върха. Тя има актив от 11 695 пункта, водейки с цели 3707 пред втората Коко Гоф, която е със 7988.

Американката, която загуби от Швьонтек на полуфиналите на "Ролан Гарос" и спечели титлата на двойки със Синякова записа рекордно класиране на сингъл, след като досега най-доброто й е бе №3. Арина Сабаленка от Беларус е с една позиция надолу на трето място, със 7788 точки. Топ 5 допълват казахстанката Елена Рибакина с 5973 точки и американката Джесика Пегула с 4625.