"Получихме няколко удара по доверието към нас", каза Паунд пред BBC.

Международният олимпийски комитет (МОК) беше обвинен от висшия негов член Дик Паунд, че не предприема нищо срещу нарастващата "корупционна криза".

В последния случай полицията в Бразилия обискира дома на Карлос Нузман, председател на организационния комитет на игрите в Рио де Жанейро и шеф на БОК (Бразилски олимпийски комитет). Нузман е обвинен, че е раздавал подкупи, за да спечели домакинството. Паметливите си спомнят как в края на 80-те години на миналия век, Албертвил победи София в битката за зимна Олимпиада.

Започна вълнуващото представление по откриване на Олимпиадата

Започна вълнуващото представление по откриване на Олимпиадата

Церемонията акцентира върху опазването на природата

В понеделник Томас Бах, шеф на МОК, сподели, че неговата организация ще реагира, когато има доказателства.

Томас Бах

Източник: GettyImages

Томас Бах

Паунд говори пред BBC по време на сесията на МОК в перуанската столица Лима: "Какво правим срещу всички тези удари, нищо не правим? Трябва да признаем, че не предприемаме достатъчно действия".

Нузман е обвинен, че чрез финансови средства си е осигурил подкрепата на бившия шеф на ИААФ - Ламин Диак. В случая беше замесен и четирикратният олимпийски сребърен медалист Франки Фредерикс, който беше отстранен от атлетиката, докато е разследван.

През април шейх Ахмад Ал-Фахад Ал-Сабах, високопоствен шеф във ФИФА и председател на Олимпийския съвет на Азия, подаде оставка, след като беше намесен в корупционен случай. Кувейтецът беше обвинен от медиите, че е свързан с Ричард Лай, който беше наказан след признанието си, че е взел рушвети на стойност 950 хиляди долара.

Снимка 312414

Източник: GettyImages