Ивелина Илиева, която извоюва сребърен медал на европейското първенство по джудо в Казан (Русия) в категория до 57кг, сподели, че е била сигурна в успеха си.

"Ако не очаквах да стигна до сребърния медал, нямаше да рискувам, защото след втория път, когато сe контузих, трябваше да взема решение дали да се опитам да се възстановя само с физиотерапия или с нова операция.  Ако не очаквах, че ще имам резултати, щях да реша да се оперирам. Мисля, че този успех е награда за риска, който поех и за труда, който положих, защото наистина беше трудно", сподели Илиева.

Илиева претърпя операция на скъсан бедрен мускул миналата есен. В началото на тази година на Откритата европейска купа в София получи отново проблеми и не можа да излезе на финала.

На финала в Казан Илиева загуби от французойката Отон Павия. Преди това българката победи последователно Саломе Абашидзе (Грузия), Корина Каприориу (Румъния), Виола Вахтер (Германия) и Нора Джакова (Косово).

Ивелина Илева има голям шанс да завоюва квота за Рио 2016. В джудото участниците на олимпийските игри ще бъдат опредeлени на 30-ти май.

Снимка 230959

Източник: GettyImages

При дамите квоти ще получат първите 14 плюс по 2 състезателки от всеки континент. Една държава има право на по една джудистка. В момента Илиева е н 25-то място със 780 точки. Водачка е монголката Сомия Донджусрен с 2830 точки.

Снимка 230364

Източник: GettyImages

Олимпийска квота за България в джудото

Олимпийска квота за България в джудото

Ивелина Илиева донесе първи медал от европейско първенство от 13 години насам