Лаура Далмайер спечели втори златен медал на зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг. Германката направи страхотна стрелба по време на преследването на 10 километра и само с една грешка отчая конкуренцията. Тя стартира първа с аванс от 24 стотни и показа отново, че е над всички в дамския биатлон. Времето, за което измина  дистанцията е 30:35.3 минути.

Класиране по медали на зимните олимпийски игри ПьонгЧанг 2018

Класиране по медали на зимните олимпийски игри ПьонгЧанг 2018

Швеция спечели първото злато

Рускинята Анастасия Кузмина, която се състезава за Словакия е втора. Двукратната олимпийска шампионка стартира 13-а, но със страхотно бягане настигна Далмайер във втората обиколка. Кузмина се провали в третата стрелба, когато направи две грешки и загуби шансовете си за титлата. Тя трябваше да разчита на силния си финален спринт, за да се наложи над французойката Анеиз Бескон.

Бескон грабна бронза, след като стартира 19-а с изоставане от 1 минута и 16 секунди. Тя направи една грешка и бягането ѝ беше много по-бързо от това на победителката. Кузмина пропусна общо четири мишени.

Състезанието се проведе при много силен вятър и до последно не се знаеше, дали ще се състои. Това доведе до много грешки при стрелбата и много промени в класирането. Единствено Далмайер не се влияеше от нищо и след четвъртата стрелба имаше непреодолим аванс от 40 секунди.

Българката Емилия Йорданова последна влезе в преследването след 60-о място в спринта. Тя направи общо 6 грешки и с изоставане от +6:29.0 минути се класира 55-а.

Снимка 339730

Източник: GettyImages