Неймар ще бъде съден в Испания месец преди Световното първенство тази година заради финансови нередности, свързани с трансфера му в Барселона през 2013 година, съобщава АП.

Родителите на Неймар, бившият президент на Барселона Сандро Росел и самият клуб, както бразилският отбор Сантос също ще бъдат изправени пред съда след жалба, подадена от бразилската инвестиционна група DIS относно сумата на трансфера на играча.

Процесът трябва да започне на 17 октомври, близо месец преди Световното първенство по футбол, което стартира на 21 ноември в Катар.

Неймар: Критикуват ме от 13-годишен, вече не търпя

Неймар: Критикуват ме от 13-годишен, вече не търпя

"Кажете каквото искате, но слушайте това, което не искате да чуете"

Неймар и баща му, който е и негов агент, са изправени пред обвинения в корупция и може да получат присъда до две години лишаване от свобода, но вероятно няма да се стигне до затвор. Те също така може да бъдат глобени с до 10 милиона евро. Росел може да бъде осъден на пет години затвор за обвинения в измама и корупция, плюс глоба от 10 милиона евро.

Инвестиционната група DIS имаше право на 40 процента от трансфера на Неймар, но каза, че е получила по-малка компенсация, тъй като част от сумата е била скрита. Прокурорите казаха, че замесените са се опитали да скрият истинската сума на сделката, за да платят по-ниска комисионна на инвестиционната група.

Неймар и останалите замесени отрекоха да са извършили нарушение. Преди няколко години Неймар и баща му се изправиха пред съда в Мадрид заради обвиненията.

Сантос официално е получил 17.1 милиона евро за трансфера на Неймар в Барселона, но прокурорите казаха, че общата сума, платена от испанския клуб е 25.1 милиона евро, което означава, че DIS ще има право на допълнителни 3.2 милиона евро.

Прокурорите казаха, че разликата идва от различни плащания, направени от Барселона за бъдещи трансфери на други играчи, както и от партньорства за приятелски мачове между клубовете.

Според съдебните документи DIS е платила 5 милиона реала (сега 940 000 долара) за 40 процента от правата на Неймар през 2009 година.