Доналд Тръмп определено налага по-правилна политика от предшественика си Барак Обама в Близкия изток, твърди египетският милиардер Нагиб Савирис.

"Мисля, че това, което виждаме днес, е продукт на управлението на Обама", заяви Савирис.

Той смята, че Русия е спечелила позиции в Сирия в резултат на бездействието на администрацията на Обама, което е позволило и засилването на позициите на екстремистите в Близкия изток.

"Не казвам, че трябва да полицeйствате по света, но не можете да позволите злото да процъфтява и да кажете: "Това не е моя работа". Затова вярвам, че президентът Тръмп е на прав път", каза милиардерът.

Администрацията на Обама през 2012 г. заплаши да отмъсти, ако сирийският лидер Башар Асад използва химическо оръжие в гражданската война в страната. Следващата година правителството на Асад уби стотици цивилни в град Гута с химическо оръжие, но Съединените щати не отговориха с военна сила.

Тръмп обича да обвинява администрацията на Обама за възхода на "Ислямска държава", въпреки че "Даеш" започна да расте по време на управлението на Джордж Буш-младши, благодарение главно на подкрепата на администрацията на Обама за кюрдите, които се сражаваха с джихадистката групировка.

Савирис по-рано каза, че не е срещу решението на Тръмп да разпореди военен удар срещу Сирия, че не предвижда край на войната в близко време. Предвид напрежението в региона, милиардерът предпочита златото като сигурна инвестиция.

Египетският бизнесмен, който натрупа състояние от 4.2 млрд. долара, благодарение основно на телекомуникациите, заяви, че предпочита да инвестира в демократични държави, за да избегне отношенията с политическите владетели.

Единственото изключение е Северна Корея, където Савирис има инвестиции за около 250 млн. долара, а неговата компания Orascom Telecom притежава единствения лиценз за телекомуникации в изолираната държава.

"Винаги съм мислел, че трябва да наказвате режимите, но не и хората от режима. Това има голям смисъл и от гледна точка на инвестициите. Когато Северна Корея и Южна Корея се обединят или постигнат споразумение, активите ми там ще струват милиарди", обясни той.