Вратарят на Пирин (Благоевград) Янко Георгиев записа 150 мача в българската Първа футболна лига. Юбилейната му среща обаче завърши с поражение с 0:1 от Левски при гостуването на стадион "Георги Аспарухов". Но 33-годишният страж няма от какво да се срамува, тъй като спаси много изстрели към вратата си. И капитулира единствено при удара на Роналдо в 70-ата минута.

"По принцип не съм човек, който следи статистиката и не си броя нито мачовете, нито сухите мрежи. Вчера преди началото на срещата разбрах, че ще изиграя своя мач номер 150. Така че съм отишъл на "Герена" не за да правя рекорди, а за да помогна на отбора да си тръгне с точки", казва вратарят в интервю за БТА.

Преди да стигне до тази кота в кариерата си, Георгиев е носил екипите на ФК Черноморец 1919 (Бургас), на съгражданите от Нефтохимик Бургас, на Септември София, Ботев (Пловдив) и Царско село (София).

Николай Бодуров е с тежка контузия

Николай Бодуров е с тежка контузия

Има скъсани връзки

"150 мача в Първа лига? Радвам се, наистина. На първо място искам да благодаря на всички клубове, които са ми дали възможност да ги натрупам тези срещи. Не ги помня всичките. Разбира се, има такива, за които не искам да се сещам. Има и такива, които са ми мил спомен. Фокусирам се върху позитивното. В личен план си пожелавам да съм здрав, както и близките ми хора, а следващите ми мачове да са по-силни от този вчера", допълва човекът под рамката на "орлетата".

Откакто е в Благоевград, два пъти влиза в отбора на кръга, а също така миналата година направи и серия от пет поредни мача без допуснат гол. Макар и от Бургас, Янко Георгиев се чувства в свои води на стадион "Христо Ботев" в Благоевград. И всичко му харесва. И атмосферата в съблекалнята, и ръководството, и треньорите, и феновете.

"В интерес на истината, в съблекалнята на "Христо Ботев" ме приеха много добре. И момчетата, и треньорите. Работим доста здраво. Ръководителите също са млади и модерни, успешни хора. Пирин го чака добро бъдеще, в това съм уверен".

"Публиката в Благоевград е известна като доста критична, но това си има обяснение. Хората разбират играта и имат право на претенции. Аз обаче не съм усетил да са критични към мене, напротив - положително е отношението, и то много. В града ме поздравяват, когато ме срещне някой фен. Аз също използвам възможността да им благодаря за доброто отношение, както и за подкрепата им към отбора. Сигурен съм, че феновете ще бъдат отново нашият 12-и играч и с тяхната помощ от трибуните ще постигнем много добри резултати".

Но през този сезон орлетата са само с 2 точки от първите пет мача. Янко Георгиев обаче имо обяснение за този старт.

"Направи се подмяна в отбора. Излязоха много рутинирани хора и влязоха млади, доста по-неопитни, 5-6 човека. Треньорът ни Краси Петров дойде буквално дни преди началото на сезона. Той си има негови виждания и изисквания за играта. Трябва си време да се напасне отборът към неговата футболна философия".

"И предвид тези фактори, едва ли някой е очаквал да стартираме с пет поредни победи, а и имахме трудни гостувания. Както казах, трябва ни време. И съм сигурен, че хубавите неща предстоят за отбора. Като класиране мога да кажа, че отборът няма да трепери за оставането си и моята прогноза е след редовния сезон да бъдем в борбата за разпределение на местата от 7-о до 10-о".