Светослав Дяков е роден на 31 май 1984 г. Юноша е на Пирин, след това носи екипите на Локомотив (Сф), Лудогорец и отново на Пирин. Бивш капитан на Лудогорец и националния тим на България. С Лудогорец има спечелени 10 поредни титли на България. Дяков даде интервю за колегите от "Новспорт".

- Г-н Дяков, стартирахте подготовката с родния си Пирин. Ще бъде ли по-силен Пирин през пролетния дял от шампионата?

- Надявам се, че това ще е така и Пирин ще е по-силен отбор в сравнение с есента. Това, което играхме през есента, не бяха нашите възможности. Само в определени мачове загатнахме за истинските си възможности и за пиринския дух.

- Оставане в групата на майсторите ли ще е целта пред Пирин?

- Целта ни е да играем добър футбол, който да радва привържениците ни и всички, които гледат играта на Пирин. Не се съмнявам, че мястото на Пирин е в елита на родния ни футбол. В тима има отлични футболисти с достатъчно опит. Затова и вярвам, че през пролетта ще разкрием пълния си потенциал.

- Изненадахте всички в България след категоричната победа над Лудогорец в Разград в края на миналата година. Вие очаквахте ли го, след като бяхте състезател на Лудогорец дълги години?

- В интерес на истината и аз не очаквах, че ще спечелим толкова категорично в Разград. Мислех преди мача, че може да вземем нещо от Лудогорец, но пък ние вярвахме, че можем да спечелим срещу всеки. Срещу Лудогорец играхме страхотно, реализирахме си положенията си, отбранявахме се добре и логично спечелихме.

- Ще ви даде ли тази победа самочувствие и повече сигурност в предстоящите мачове?

- Със сигурност това ще ни е от полза за предстоящите срещи. Този успех в Разград ще ни даде увереност в собствените сили и потенциал, който ще разгърнем през пролетта. Имаме опитни футболисти и това ще даде своя резултат в представянето на Пирин.

Пирин подсигури вратарския пост за пролетта

Пирин подсигури вратарския пост за пролетта

"Орлетата" подписаха договор с Янко Георгиев и удължиха контракта на Марио Кирев

- Ще стартирате пролетния дял от шампионата с нов треньорски екип след напускането на Уорън Фийни?

- Всеки един треньор, където и да съм работил, има виждания за играта, които се опитва да наложи. Фийни също имаше интересни виждания, които по една или друга причина не съумя да осъществи напълно. В никакъв случай не мога да кажа, че той е лош специалист. Просто в определини моменти на всички ни липсваше и доза шанс.

Вярвам, че сега с Петър Михтарски и Радослав Митревски Пирин ще се представя успешно.

- Какво е по-различното да играеш след толкова години в Благоевград?

- За мен е голяма тръпка и емоция да играя отново в Благоевград след толкова много години. Аз съм израстнал тук, юноша съм на този клуб. Няма как да не съм емоционален, когато съм на тази стадион. За съжаление през есента имаше малко публика, но се надявам, че и с нашата добра игра през пролетта хората да се върнат на стадиона, защото ние имаме нужда от тяхната подкрепа.

- Все сте многократен шампион на България по футбол, играл сте в националния тим, в груповата фаза на Лига Европа и Шампионска лига. Какво ви мотивира да играете още?

- Любовта към тази игра. Футболът ме мотивира. Всичко е в главата на всеки един футболист. Не съм мисли никога колко пари ще спечеля и какво ще спечеля. Винаги съм изпитвал и продължавам да изпитвам огромно удоволствие от самата игра. Това ми е било водещето. Успехите, резултатите дойдоха след години труд, усилия, постоянство. Винаги пред мен е било какво предстои сега на дневен ред, а не какво е минало. И сега имам цели, опитвам се всеки път да давам максимума от себе си. Не можеш да спечелиш всеки мач, но винаги можеш да даваш максимума от себе си.

- В Пирин ли ще сложите край на кариерата си?

- Да. Няма да играя още дълго време. Отдавна го обмислям и може би това ще е моят последен сезон като професионален футболист. Не съм взел още окончателно решение, но твърде вероятно и това да стане.

- А след това какво ще правите - треньор, мениджър?

- Имам време да размисля. Сега съм футболист и съм се съсредоточил върху изявите си на терена. Не обичам да нося две дини под една мишница.

- От всичките успехи в Лудогорец имате ли любим мач, към който да се връщате?

- Веднага се сещам за 6-7 мача и настръхвам с тези спомени. Късметлия съм. Играх в групите на Шампионска лига, Лига Европа. Имах за съперници имените отбори, страхотни противници и треньори. Гостувахме на легендарни стадиони. Драмата срещу Стяуа и спасените дузпи от Козмин Моци обаче ще я помня винаги. Не мога да не бъда радостен от успехите, защото съм част от историята на Лудогорец.

- Кой ви беше най-неудобен като противник на терена?

- Харесвах биткаджии, футболисти с характер, които оставяха сърцето си на терена. Винаги съм искал да играя срещу силни отбори и то навсякъде, където съм бил.

- Има ли нещо, за което да съжалявате?

- Не съм безгрешен, но не съжалявам за нищо. Допускал съм грешки, както във футбола, така и в живота. Безгрешни хора няма.

- Кой треньор е оставил най-силни спомени у нас?

- Няма как да изброя само един треньор. Работил съм с отлични специалисти. В Пирин преди много години ме наложи Петър Михтарски. Сега отново имам удоволствието на работя с него. Бих споменал Ивайло Петев, Георги Дерменджиев.

- И последен въпрос. Кой ще стане шампион на България?

- Лудогорец.

- Звучите сигурно?

- Да. Дори и съм малко пристрастен, но вярвам, че Лудогорец отново ще е шампион. ЦСКА София се подсилват, но няма да могат да стопят разликата и Лудоголец отново ще спечели футболното първенство у нас.