Управителят на Пирин Петър Занев даде интервю за ТОПСПОРТ, в което говори за раздялата с футболиста Борис Тютюков. Бившият национал на България разкри много интересни подробности по темата. Пирин ще търси своите права, а този случай може да отвори кутията на Пандора във футбола ни, убеден е Занев. Ето какво каза той:

Как се стигна до разтрогването на договора на Борис Тютюков и вярно ли е, че става въпрос за забавяне на заплата в рамките само на един ден?

- Падежът на заплатите в нашия клуб е 10-о число на месеца. Тютюков е в подготвителен процес с клуба и тренира, съответно на 8-ми, 9-ти и 10-и, двуразово. На 12-и в 9:44 часа ние изплатихме всички заплати на състезателите, дължими за месец декември 2023-а година. В 10:30 часа сутринта на 12-и получихме с куриер уведомление, че същият прекратява договора си с нас едностранно. С пълномощно, издадено на пловдивски юрист и разписано предварително. Плануван акт, с доста задна дата. Обвързан с други ненормални движения с този състезател, датиращи от октомври месец, когато на същия е подписано допълнително споразумение за увеличаване на заплатата с 50%, а в същия ден е разписан Акт за прекратяване на договора му с бъдеща дата - 31.12.2024-а година. Пълен абсурд! Но ние ще си търсим правата до последно. Ще сезираме всички заинтересовани институции.

Нормално ли е СТК да уважи такава молба от него и защо самият футболист не ви е уведомил, че ще предприеме подобни действия?

- Тук става дума за парадокс, който ако се превърне в рецидив, отваря кутията на Пандора. Огромен процент от всички български състезатели на практика са свободни агенти. Акцентът тук е "български футболисти". Защото правилата за чужденците са други.

Парадокс е, че според законите чужденец има право да разтрогне след две забавени заплати, а българин дори ден след първата забавена. Колко голям проблем е това противоречие между законите у нас, според ФИФА и УЕФА?

- Огромен, както виждате. Ние взимаме един състезател от "Б" група, от изпадащ отбор, предоставяме му възможност да се покаже, играе добре, има интерес явно към него и в един прекрасен момент се оказва, че ФК Пирин е лошият и некоректният. Ами какви са от Арда (Кърджали), където той тренира в момента? Не е сериозно и не е коректно. Правилникът на ФИФА е категоричен, както и Кодексът на труда. Но ние все пак сме футболен клуб, а не завод за телевизори и спазваме правилата на ФИФА.

Какви действия ще предприемете по този казус за в бъдеще?

- Всичко, което можем. За назидание. И за обеца за всеки следващ. И за доброто на клубовете се надяваме да успеем.

Може ли новият клуб на Тютюков да има проблеми, ако го използва в официални мачове?

- Правим всичко възможно, това да е така.

Има ли двоен аршин във футбола и подиграват ли се БФС и комисиите с по-скромните като възможности отбори в елита?

- В комисиите на БФС работят и знаещи хора. Надяваме се да не допуснат състезателят да подписва втори договор. Ако този състезател заиграе в друг клуб, това означава, че наредбите на ФИФА не се зачитат.

Огорчени ли сте от отношението на футболист, към когото клубът ви винаги се е държал с уважение и на когото се разчиташе?

- Не само клубът, но и феновете са огорчени. За 6 месеца, този състезател се превърна в любимец, но заблудата е обща и разочарованието е огромно. За нас този случай трябва да доведе до последствия.