Треньорът на ски скачача ни Владимир Зографски - Матиас Жупан смята, че желанието на българина да се представи колкото се може по-успешно на Олимпийските игри в Пекин е довело до многото му грешки в състезанията на нормална и голяма шанца.

"Ако трябва да сме честни - резултатът на нормалната шанца не е лош, но не и това, което очаквахме. Защото Владимир беше в добра форма, той през целия сезон се намира в тази форма и по време на тренировките тук показа, че може да скача доста сполучливо. Той знаеше това, усещаше го и може би прекалено силно искаше да се представи колкото се може по-успешно, което му попречи - допусна доста грешки.

Но в крайна сметка за този сезон това е второто му най-добро класиране на нормална шанца. Колкото до голямата - на мен той ми изглеждаше леко объркан. Явно разочарованието от първото състезание беше надделяло. Осъзна каква удобна възможност е пропилял и някак беше прекалено скован, за да промени нещо в изпълнението си. Респективно и резултатът не беше особено добър.

Той очакваше с нетърпение състезанието на нормалната шанца, особено след официалната тренировка амбициите му се увеличиха. Но в спорта е така - ако прекалено много натиснеш газта и ако сам сложиш на плещите си бремето на свръхочакванията, нещата просто не се получават. И в случая беше така - скоковете не бяха толкова освободени, спокойни, нямаше я насладата от състезанието, което се отразява на резултатите. И това напрежение се пренесе на голямата шанца. А Зографски можеше да постигне нещо повечко и вчера, но съзнанието му просто вече беше някъде другаде", каза Жупан пред "БНТ".