Участниците в Зимните олимпийски игри в Пекин в случай на заразяване с коронавирус ще могат да излязат от карантината след два последователни отрицателни PCR теста. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Международния олимпийски комитет (МОК).

"Мерките срещу борбата с коронавируса за Зимните олимпийски игри и Параолимпийските игри в Пекин през 2022 година са ясно дефинирани. Всяка неясна ситуация ще бъде разгледана от екип от високопоставени местни и международни медицински експерти. Същият принцип работи добре и на Олимпийските игри в Токио 2020", обявиха от МОК.

"Спортистите и участниците в Игрите, които дадат положителен тест за КОВИД-19 и нямат симптоми, ще бъдат освободени от карантината веднага щом дадат два последователни отрицателни резултата от PCR теста с интервал от най-малко 24 часа между двете проби и без други симптоми. След това те ще бъдат включени в системата за близки контакти, т.е. ще бъдат тествани два пъти на ден, но ще им бъде позволено да извършват основните си дейности, свързани с Игрите, без да бъдат изолирани. За спортистите това означава, че те ще могат да тренират и се състезават", се казва още в изявлението.

МОК подчерта, че спортистите и другите участници в Игрите могат да участват в тях, дори ако са били в контактна група на болен от коронавирус.

"В такива случаи има специален режим на близък контакт, включващ тестване два пъти на ден и специални условия за пътуване и храна. Създадени са например условия за осигуряване на качествено хранене, спортистите също ще могат да използват подкрепа в областта на психичното здраве по всяко време", добавят от МОК.

Около 20 български спортисти ще участват на зимните олимпийски игри в Пекин

Около 20 български спортисти ще участват на зимните олимпийски игри в Пекин

Очакваме с нетърпение най-големия спортен форум на планетата, сподлея Екатерина Дафовска