Да правиш семеен бизнес е начинание, свързано с много трудности. Последвалият успех обаче носи чувство на удовлетвореност, особено когато е споделен с най-близките хора.

Ето защо съхранението на семейния бизнес е от съществено значение за уюта у дома. Същевременно всяко такова начинание има своите малки тайни за успех, а един предприемач реши да открехне врата, като сподели печелившите стратегии.

Ричард Балсън е от род на месари и от години се занимава с продажбата на пресни месни продукти. Неговият бизнес се предава от поколение на поколение вече 5 века.

Малкото магазинче за месо, за което Балсън се грижи, е сгушено в английския град Бри́дпорт. Продуктите, които англичанинът предлага ежедневно на клиентите си, са с най-добро качество. Наравно с това собственикът твърди, че е наясно с целия процес на това как храната идва от пасищата до чинията.

Ричард върна лентата назад, за да се пренесе в 1515 година, когато неговите предци се заели с тежката задача да правят собствен бизнес.

Така „RJ Balson & Son” се превръща в най-старата британска фамилия, стартирала бизнес с продажбата на месо, домашни птици и дивеч.  

59-годишният мъж и до днес съхранява тайните на семейния бизнес, устоял на времето и обществените промени през последните 500 години.

„Аз съм 26-о поколение месар, който работи в този магазин”, коментира Балсън пред CNBC. Англичанинът допълни още, че вижда себе си като пазач на крепост, която ще предаде на следващото поколение. Така юздите ще дърпат неговият син или внукът му.

Решенията, които касят семейния бизнес, винаги са свързани с последователност и планиране. Често те са най-важни за успешното изпълнение на стратегиите.

Според месаря обаче една от най-големите тайни на успешния семеен бизнес е страстта към професията, както и да обичаш това, което работиш.

Мъжът смята още, че в края на работния ден трябва да си тръгнеш с чувството, че искаш да го правиш още и още.

Успехът на бизнеса се крие и в качеството на говеждото, агнешкото и свинското, което се продава в магазина. Месото е от животни в региона, тъй като клиентите предпочитат местни продукти.

Добрите взаимоотношения с посетителите на магазина също играят важна роля за съхранението на семейния бизнес. Мъжът споделя, че залага на приветливо отношение и приятно обслужване.

„Когато хората влязат в нашия магазин, към тях се отнасяме с уважение....Харесва ни да правим пазаруването удоволствие.”, споделя месарят.