Учениците Миа и Александър ще представляват България на "Футбол за приятелство" 2018. Младежите се срещнаха с треньора на Лудогорец Димитър Димитров - Херо и капитана на отбора Светослав Дяков, за да представят тазгодишния проект "Футбол за приятелство" на "Газпром".

След провеждане на процеса на подбор въз основа на установените международни критерии на проекта - проведен съвместно с Лудогорец - 12-годишните Александър Георгиев и Миа Гигова бяха избрани да представляват България в ролята на млад футболист и млад журналист на последните събития от настоящия сезон на "Футбол за приятелство", организиран от официалнияпа партньор на ФИФА и Световно първенство по футбол Русия 2018 - "Газпром", които ще се проведат в Москва, Русия, от 8 до 15 юни 2018 година.

Снимка 351501

Източник: ludogorets.com

Младите посланици на България имаха удоволствието да се срещнат с треньора на Лудогорец Димитър Димитров - Херо и капитана на отбора Светослав Дяков в Разград и да представят принципите, ценностите и програмата на тазгодишния проект. Миа и Александър размениха ценни съвети с именитите спортисти и церемониално им връчиха ключовия символ на проекта - Гривна на футбола и приятелството.

"Приветствам тази инициатива, с която децата от цял свят ще изпитат и възприемат истинския смисъл на приятелството, толерантността, честната игра, сътрудничеството и уважението в бъдещото си израстване. Беше истинско удоволствие за мен да посрещна днес Миа и Александър и им пожелавам един незабравим престой по време на финалите на "Футбол за приятелство" и световното първенство в Русия", каза старши треньорът на "орлите".

Снимка 351502

Източник: ludogorets.com

Бъдещата футболна надежда на България Александър Георгиев ще играе в отбор "Голяма панда" - един от 32-та международни отбора, създадени по време на жребия, заедно с връстниците си от Португалия, САЩ, Украйна, Република Мавриций и Централноафриканска република. Отборите са съставени въз основа на принципите на "Футбол за приятелство" - 12-годишни футболисти от различни националности, различен пол и с различни физически способности в рамките на един отбор.

Миа Гигова ще влезе в ролята на журналист - заедно с още 210 младежи, които ще вземат участие в последните събития от настоящия сезон на "Футбол за приятелство" като членове на Международния младежки пресцентър. Наред с тях се очаква повече от 5000 представители на водещи медии от цял свят да присъстват в Москва, за да представят събитията от последния етап от проекта "Футбол за приятелство" за 2018 година.