В навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, Академичната общност на Национална спортна академия "Васил Левски" проведе своето традиционно тържествено събрание. Събитието в Аула "Максима" на Академията уважиха зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, кметът и зам.-кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев и Велина Белева, зам.-председателят на БОК Йорданка Благоева, изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов, ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров, почетният професор на НСА Александър Наумовски -председател на Федерацията на спортните педагози на Република Македония, олимпийският шампион Петър Киров и още много спортисти - бивши и настоящи възпитаници на НСА.

В поздравлението си зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева се обърна към присъстващите: "За мен този ден е специален, защото аз самата съм възпитаник на Национална спортна академия. Вълнувам се не по-малко от вас и се чувствам горда, от това че съм тук сред вас. Благодаря на ръководството на академията за начина, по който възпитава нашите деца, за това че прави от тях здрави, можещи, силни и наистина активни граждани на България."

Академично слово за делото на Светите братя Кирил и Методий произнесе последно утвърденият с академична длъжност професор за 2017 г. проф. Елеонора Милева, която се върна назад във времето с история на честването на празника 24 май през годините. Всички повишени в академични длъжности доктор на науките, доцент и получилите научно звание "Доктор" бяха лично поздравени от ректора проф. Пенчо Гешев, който връчи дипломите им. Сред тях днес беше и олимпийската шампионка и лице на тазгодишната кандидатстудентска кампания на НСА "Васил Левски" Тереза Маринова, която защити докторската си дисертация през месец февруари.

Поздравления към Академичната общност отправи и зам.-председателят на БОК Йорданка Благоева, която сподели: "Винаги с вълнение и гордост съм заставала на тази трибуна. Знаете, и аз съм завършила този институт, с което много се гордея."

Кралев уважи турнира "Тереза Маринова и приятели"

Кралев уважи турнира "Тереза Маринова и приятели"

Министърът на младежта и спорта награди победителите в надпреварата

За високите си спортни постижения през изминалата учебна година с Почетен плакет на НСА бяха удостоени Кубрат Пулев, който скоро успешно защити интерконтиненталната си титла по бокс, златният медалист от европейското първенство по биатлон Владимир Илиев, бронзовият медалист от Европейското първенство по борба Николай Байряков, бронзовият медалист от Европейското първенство по карате Денис Николов и преподавателят в НСА гл. ас. Деян Тодоров, който стана носител на Световната купа в тиим ивента на Световния шампионат на професионалните ски учители.

В края на събранието проф. Пенчо Гешев поздрави академичната общност с настъпващия празник им пожела безпрепятствена заверка на семестъра, късмет в избора на въпросите и успех в покриването на изпитните изисквания, и си пожела и през тазгодишната кампания НСА да посрещне своите бъдещи студенти във всичките професионални направления, за да продължи успешно да изпълнява мисия си. В чест на настъпващия празник бяха поднесени цветя и гирлянд на паметниците на ректорите и на светите братя Кирил и Методий.