Шакира ще бъде звездата на кратката церемония по закриването на Световното първенство по футбол преди финала между Италия и Франция на Олимпийския стадион в Берлин, съобщава ДПА.

Колумбийската поп-певица ще изпълни хита си "Hips Don't lie" по време на 11-минутното шоу на закриването, докато групата "Il Divo" ще изпее официалния химн на Мондиал'2006 "The Time of Our Lives".

"Не искаме строга и сериозна церемония, желанието ни е да покажем, че Германия е страна, в която можеш да танцуваш и да се забавляваш", заяви Дитер Брел, който определи концепцията на церемонията по закриването.

Шоуто ще се състои на трибуните на Олимпийския стадион, тъй като не е разрешено да се стъпва на терена преди финалния мач. Около 400 артисти ще участват в шоуто, което е с хореограф Дъг Джак, който измисли церемонията по закриването на зимните Олимпийските игри в Торино през февруари тази година.

Освен Шакира в шоуто ще се включи и великият испански тенор Пласидо Доминго, който на полувремето на финалния мач ще изпълни песента "Willkommen bei uns", композирана от сина му Пласидо Доминго-младши.

Пласидо Доминго е запален футболен фен и е бил на всеки финал на световно първенство от 1982 година в Испания, когато Италия победи Германия с 3:1. "Олимпиащадион" е с капацитет 72 000 души, а всички билети за финала са продадени преди месеци. Очаква се срещата за титлата да бъде наблюдавана по телевизията от над милиард души.

На церемонията по закриването на Мондиала ще бъдат показани снимки от Южна Африка, където през 2010 година ще се състои следващото световно първенство. Президентът на Южна Африка Табо Мбеки ще пристигне в Берлин по-късно днес, за да посети представянето на ФИФА на шампионата след четири години, където ще бъде представена официалната емблема на Монидал'2010.

Очаква се на събитието да присъстват и двама бивши велики африкански футболисти Роже Мила и Джордж Уеа. Тази вечер на площада до Бранденбургската врата ще има концерт с мотото "Футбол за по-добър свят - от Германия към Южна Африка".

Шоуто ще бъде предавано в 120 държави, а сред участниците ще бъдат роденият в Южна Африка Ксавиер Нейду и африканската звезда Юсу Н'Дур, както и три от звездите на оперното пеене Пласидо Доминго, Роландо Вилазон и руската прима Ана Нетребко.

На концерта, който започва в 21,15 часа местно време, като официални гости ще присъстват Табо Мбеки, генералният секретар на ООН Кофи Анан, президентът на ФИФА Сеп Блатер, както и германският канцлер Ангела Меркел.