Мексиканските футболни фенове отмениха планирания парад за Деня на мъртвите, който южноамериканците често отбелязват по това време на годината или в края на месец октомври.

Те искаха да организират събитието на "Червения площад", но руски политици възразиха срещу това, защото в близост до него е разположен гробът на Владимир Ленин.

Денят на мъртвите, който се отбелязва също така в Гватемала, Никарагуа, Хондурас и Салвадор, произлиза от олмеките и маите, които са живеели на териториите на гореспоменатите държави преди около 2500-3000 години.

Преди време ритуалите са варирали от носенето на черепи до поклонения пред богинята Миктлансиуатл, но в началото на 20-и век всичко това е прераснало в карнавал, чиято основна фигура е скелет. Той е изобразен от художника Хосе Гуадалупе Посада в картината "Ла Калавера Катрина" в началото на миналия век, а мексиканците го приемат за символ на древната богиня.

През 2008-а година парадът, чрез който мексиканците отправят молитви за душите на мъртви членове на семействата си и приятели, дори стана част от културното наследство на ЮНЕСКО, досущ като българското нестинарство и други традиции. Тържествата около Деня на мъртвите по принцип се провеждат в края на октомври и началото на ноември, но мексиканците решиха да покажат на московчаните и гостите на града своята култура по времето на Мондиала. E, това явно няма да се случи.

Мбапе дарява спечелените пари от Мондиал 2018 за благотворителност

Мбапе дарява спечелените пари от Мондиал 2018 за благотворителност

Младокът е убеден, че играчите не трябва да взимат пари, когато играят за своята родина