Каква е връзката между спорта и състоянието на кожата? Влошаване на акнето след активно спортуване, сухота, разширени капиляри: списъкът е много дълъг, но е важно да се разбере, че грижата за кожата на лицето преди, по време и след спорт е много важна.

Спортът е част от живота на много хора и това е страхотно. Редовното физическо натоварване е гаранция не само за отлична подготовка, стегната фигура, здраве, но и за добро състояние на кожата на лицето. По време на тренировка се активират кръвообращението и метаболитните процеси, което е от голяма полза за цялото тяло и за кожата.

5 основни правила за грижа за кожата преди, по време и след спорт

1. Ако тренирате сутрин, използвайте балансиращ тонер след душ, за да облекчите чувството за стягане след измиване.

2. Ако го правите следобед или след работа, трябва да следвате няколко стъпки за почистване:

  • премахване на грима (отстраняване на декоративна козметика и кожни примеси) - ако има много грим, по-добре е да извършите тази стъпка два пъти);
  • тонизиране - възстановява кожата след контакт с вода (можете да използвате всеки тоник, който ви подхожда);

3. Дори когато тренирате на открито, не забравяйте да почистите кожата си. Когато слънцето е много активно, използвайте SPF защита, това е особено важно за хора с пигментни петна.

4. Дори ако изпълнявате статични натоварвания, като йога или пилатес, пак не пропускайте да почистите кожата.

5. След тренировка трябва отново да измиете добре лицето си и след това да нанесете овлажняващ крем, подходящ за вашия тип кожа. И помнете, колкото по-добри и по-задълбочени са стъпките за почистване, не само при физическо натоварване, но и в ежедневието, толкова по-красива и здрава ще бъде кожата ви. За цялостна грижа е добре да се доверите на любим доказан бранд като L'Oreal Paris.

Снимка 533713

По време на спорт се старайте да не докосвате лицето си с ръце. Това увеличава риска от навлизане на мръсотия и бактерии в отворени пори, което може да доведе до по-сериозно възпаление.

След тренировка не трябва да пропускате душа, за да изплакнете цялата пот и мръсотия. Първо е добре да измиете лицето си с топла вода, така че порите да останат отворени и по-лесни за почистване. След това можете да активирате студената вода, за да ги "затворите".

След душа леко потупайте кожата си с чиста кърпа, без да търкате. Тези движения могат да помогнат да се избегне дразнене. Кожата на лицето трябва да бъде тонизирана, затова използвайте тонер или термална вода след душ. И както в края на всеки ритуал, овлажнявайте лицето и тялото, за да не загубят еластичността си.

Как правилно да хидратирате кожата след спорт?

Снимка 533714

Дори ако имате суха кожа, вашият овлажнител не трябва да е много "тежък и мазен", освен, разбира се, при зимни спортове. През лятото е оптимално да се прилага крем, който изпълнява едновременно няколко функции: хидратация, слънцезащита и тонизиране.

Ако кожата е много суха и се нуждае от допълнително подхранване, тогава под крема можете да нанесете регенериращ серум, подходящ за вашия тип кожа. Ако пък не е много чувствителна и не е склонна към алергични реакции, тогава спокойно може да комбинирате козметика от различни марки.

Спортът трябва да е от полза за нас и тялото ни, поради което в търсене на идеални форми не трябва да забравяме да защитим кожата си.

СНИМКИ: depositphotos