Добрата храна е в основата на успешната борба. Дори когато иде реч за символична битка на черно-бялата дъска - народната мъдрост е категорична и доказана във времето.
Именно на този постулат на кулинарната наука са се позовали, изглежда, и организаторите на грандиозното събитие в шахмата - мача спор за световната титла между Веселин Топалов и Владимир Крамник в Елиста.
За целта в столицата на Калмикия са осигурили услугите на вълшебник в кухнята - заслужилия майстор (но не на спорта) Георгий Шолохов.
Освен с популярната си фамилия на руски писател от ХХ век специалистът може да се похвали и с шест медала от различни конкурси в родината си.
48-годишният готвач вече има зад гърба си 30-годишен стаж в кухнята, след като навремето завършва специализираната школа, чийто директор е в момента.
"Подготвил съм подбрани рецепти от калмикската и кавказката кухня. Ще се радвам Топалов да ги хареса", погъделичка любопитството на световния шампион и треньорския му щаб Шолохов, който заедно с екипа си ще е целодневно на разположение на българина и спътниците му.
За разлика от литературния му адаш шедьовърът на кулинарния маг не е "Тихият Дон", а омайно пълнено с дреболии агнешко шкембе, заровено в жар.
И за да докаже, че не остава без работа и по време на пости, Шолохов се е специализирал и в приготвянето на рибни деликатеси - вероятно заради концентрираното съдържание на стимулиращия мозъчната дейност фосфор.
Предпочитанията на готвача обаче явно се струват твърде екстравагантни за горещата южна кръв на испанския треньор на Топалов - Франсиско Валехо Понс. Шахматният навигатор на българина все още не може да свикне с местната кухня и предпочита да похапва в близката пицария.
Седмица преди решителния в световен мащаб двубой на дъската на дневен ред все още стои въпросът какво ще е влиянието на местната традиционна кухня върху "Съдбата на шампиона".