Полузащитникът на Олимпик Лион и на френския национален отбор по футбол Матийо Валбуена, намиращ се в центъра на делото за изнудване заради интимен сексуален видеозапис с негово участие, сега е представен като "доносник".

Авторитетното списание "Франс футбол" даде ясно да се разбере, че именно Матийо Валбуена е бил доносник на френската преса по време на Мондиал-2010. Каква е историята? Големият френски спортен вестник "Екип" написа на първа страница в броя си от 19 юни 2010 година, че на почивката на мача от Мондиал-2010 Франция - Мексико селекционерът Раймон Доменек е дал тактически указания за позицията на игра на нападателя Никола Анелка. Нападателят Анелка е казал на селекционера Доменек: "Va te faire enculer, sale fils de pute" ("Ходи да се ш*баш в г*за, мръсен син на пр******тка").

Репликата на нападателя Никола Анелка към селекционера Раймон Доменек бе публикувана с големи букви на първа страница на "Екип". Френската футболна федерация наказа Никола Анелка за 18 мача, а още четирима футболисти бяха наказани за различен брой мачове заради стачката, която организираха по време на Мондиал 2010 в знак на солидарност с Никола Анелка. "Проблемът е предателят сред нас, каза тогава капитанът на френския национален отбор и участник в стачката Патрис Евра. Той трябва да бъде изгонен от отбора". Пет години по-късно стана ясно, че "предателят" е Матийо Валбуена.