Кабо Верде стана първата страна, кръстила стадион на името на Пеле, откакто президентът на ФИФА Джани Инфантино призова всяка нация да го направи.

Премиерът на африканската страна каза, че ще кръстят националния си стадион на името на легендарния бразилски футболист, който почина на 82 години на 29 декември.

Кабо Верде, която се състои от група острови на запад от африкански континент в Атлантическия океан, говори на португалски език, както и в Бразилия.

Премиерът Улисес Корея е Силва каза, че Бразилия и Кабо Верде имат история и култура, които "вървят ръка за ръка, като се има предвид, че те са две братски страни, свързани чрез език и много сходна идентичност".

"Пеле беше и винаги ще бъде пример в Бразилия, в нашия португалоговорящ свят и в останалия свят, като идол, който свързва няколко поколения", добави премиерът, цитиран от ДПА.

"Като почит и признание към тази фигура, изявявам намерението на правителството да преименува нашия национален стадион като "Стадион Пеле" в инициатива, към която, вярвам, че и други страни по света ще се присъединят към нас."

Официалният уебсайт на правителството на Кабо Верде съобщи, че изпълнителната власт вече е уведомила ФИФА за намерението си да промени името на стадиона.

Инфантино каза пред репортери в Бразилия в понеделник: "Ще помолим всяка страна по света да кръсти един от своите футболни стадиони с името на Пеле."

Пеле беше погребан в Сантос във вторник, след като тялото му бе изложено за поклонение в продължение на 24 часа на стадион Вила Белмиро, домът на бившия му клуб Сантос.

Джани Инфантино иска всяка страна да кръсти стадион в чест на Пеле

Джани Инфантино иска всяка страна да кръсти стадион в чест на Пеле

Днес футболният свят се прощава с Краля на футбола