Синдикатите на професионалните футболисти в Англия (PFA) и във Франция (UNFP) атакуваха ФИФА пред съд в Брюксел, за да оспорват календара, "наложен еднолично" заради новото Световно клубно първенство през 2025, предаде АФП.

Организациите смятат, че "решенията нарушават правата на играчите, а синдикатите изтъкват Хартата на фундаменталните права на Европейския съюз, като решенията пречат на европейското право на конкуренция".

С подкрепата на синдиката Fifpro двата други синдиката се обърнаха към Търговския съд в Брюксел, за да има дело в Съда на Европейския съюз.

"Играчите и техните синдикати не са спирали да подчертават, че актуалният футболен календар е свръхнатоварен и непрактичен", напомниха от UNFP.

Представителите на играчите упрекват ФИФА в "еднолично налагане на програма, въпреки позицията на синдикатите", като се увеличи форматът на Световното клубно първенство от 7 на 32 клуба, като първото издание на турнира трябва да бъде между 15 юни и 13 юли 2025 в САЩ.

"Най-натоварените играчи вече участват в безкрайна програма от мачове и състезания за клубни и национални отбори, като вече няма граници", казва в обръщение генералният директор на PFA Махета Моланго.

Двата синдиката подчертават възможното нарушение от страна на ФИФА на правото на европейските работници "да преговарят колективно за правата си на работа чрез синдикатите си", както и за "правото им и условията на работа, които трябва да се съобразяват със здравето им".

ФИФА ще настоява расистките обиди да бъдат считани за дисциплинарно нарушение

ФИФА ще настоява расистките обиди да бъдат считани за дисциплинарно нарушение

Те предлагат и специален стандартен жест