Международният олимпийски комитет отне сребърния олимпийски медал на Олександър Пятниця (Украйна), в дисциплината хвърляне на копие от Олимпийските игри в Лондон 2012.

Причината - нарушаване на андопинговите правила.

След повторен анализ на пробата на Пятниця от преди четири години е открито забраненото вещество "туринабол". След наказанието Анти Руусканен (Финландия) печели среброто, а Витеслав Весели (Чехия) взима бронз.

Шампион от Лондон 2012 е Кешорн Уолкът (Тринидад и Тобаго). Освен това МОК наложи наказания на още трима спортисти след повторен тест на проби от Пекин 2018 и Лондон 2012, но те не са сред медалистите. Това са Нурджан Тайлан от Турция (вдигане на тежести), Рипсиме Хуршудян от Армения (вдигане на тежести) и Павел Кривицки от Беларус (хвърляне на чук).

Общо 98 спортисти вече са уличени в употреба на допинг след повторния анализ на проби от двете последни олимпиади, а общо анализираните проби са 1243. От МОК обявиха, че ще продължат да правят отново анализ на пробите от Игрите през 2008 и 2012 година след олимпиадата в Бразилия. От началото на Игрите в Рио са направени над 5500 допинг проби.