Международният олимпийски комитет (МОК) одобри преминаването на руската колоездачка Валерия Любимова в тима на Франция, съобщи пред агенция ТАСС представителят на олимпийския комитет Марк Адамс.

Любимова се състезава в свободния стил в категория БМХ, а тя категорично отказва да се състезава за Русия. Тя сама е потърсила контакт с френския отбор и това беше разказано от Жан-Батист Петави, който е секретар на съюза по колоездене на страната. Така тя ще може да представя домакините на Олимпийските игри в Париж.

Тя е на 19 години, заема 23-о място в Световната ранглиста на ВМХ-колоезденето. На Световното първенство през 2021-а година тя завърши на 8-о място, което беше и най-добрия резултат за руския тим. Явно там е станал и първият контакт между нея и френския колоездачен съюз.

"Искаме да потвърдим, че смяната на гражданството е станало по всички правила, които са нужни за този спорт. Тя влиза в нашия отбор", каза още Петеви.

Не само тя напуска отбора по колоездене на Русия. Също така МОК одобри преместването на Михаил Яковлев, който вече ще се състезава за Израел. 23-годишният Яковлев е бронзов медалист от Световното първенство през 2021-а година в Дисциплината "кейрин".

Борецът в класическия стил Георгий Тибилов вече ще се бори за тима на Сърбия. Той също подаде молба да му бъде сменен паспорта и вече е гражданин на Сърбия. Тибилов, също на 23 години, вече се състезава за Сърбия на други турнири, но вече има оторизация от МОК да участва за новата си родина и на Игрите в Париж догодина.