Олимпийският огън за Игрите в Париж беше запален във вторник в средата на деня в античния град Олимпия в Гърция.

Заради облачното небе на мястото на провеждането на първите Олимпийски игри запалването на огъня не успя да стане чрез слънчевите лъчи, каквато е античната традиция, а бе осъществено с резервния пламък, който беше запазен от генералната репетиция в понеделник.

Гръцката актриса Мари Мина, изпълняваща роля на върховна жрица, запали огъня за старта на щафетата му от Гърция към Франция, което бе и кулминацията на церемонията, която се проведе в Олимпия във вторник.

"В тези трудни времена, в които живеем, с войни и конфликти, хората са заливани от омраза, агресия и негативни новини. Търсим нещо, което да ни събере заедно, нещо, което ни дава надежда. Олимпийският огън, който запалихме днес, е символ на тази надежда", заяви каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Първият факлоносец бе олимпийският шампион по академично гребане от Гърция Стефанос Дускос, като той предаде факлата на френската шампионка в плуването Лор Маноду.

Огънят ще бъде носен от 600 души. Олимпийският огън ще премине през 5202 километра на гръцка територия, както и около 1043 км. по море. На 26 април огънят ще се върна в Атина, откъдето ще бъде предаден на организаторите на Олимпийските игри в Париж. На следващия ден ще замине на борда на 120-годишния кораб "Белем", като на 8 май трябва да пристигне в Марсилия, където ще има церемония по посрещането му.

САЩ с "извънземен" състав за баскетболния турнир на Париж 2024

САЩ с "извънземен" състав за баскетболния турнир на Париж 2024

ЛеБрон, Стеф Къри и още много звезди