Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на руските и беларуски състезатели да участват в парада на спортистите по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024. Това заяви Джеймс Маклауд, който е директор на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК.

"Руските и беларуските спортисти няма да участват в парада на нациите, но те ще имат възможност да присъстват на церемонията по откриването на Игрите", каза Маклауд.

Също така медалите, които спечелят състезателите от двете държави няма да се вземат предвид в генералното класиране по отличия на Олимпийските игри в Париж.

"12 спортисти с руски паспорти и 7 от Беларус имат квоти за Игрите до момента", коментира Маклауд.

Максимум 55 руски и 28 беларуски състезатели могат да се класират за Олимпийските игри в Париж.

"Нашите експерти предполагат, че 36 неутрални спортисти с руски паспорти и 22 с беларуски паспорти все още имат шанс за квоти. Максималният брой от двете държави е съответно 55 и 28", каза Маклауд.

МОК няма да изисква от руските и беларуските спортисти да подписват документ, осъждащ специалната военна операция в Украйна.

"Що се отнася до условията за участие на отделни неутрални спортисти, отговорът е прост - не, няма да искаме от спортистите да подпишат нещо в допълнение към това, което подписват всички останали. Както си спомняте, МОК промени условията за участие на Игрите през Париж, като молим всички да се съгласят с мирната мисия на Олимпийското движение на МОК. Това се отнася за всеки спортист, който отива на Игрите, и всяко акредитирано лице", каза Маклауд.

Русия ще си прави алтернативна олимпиада

Русия ще си прави алтернативна олимпиада

Идеята подхвърля шефката на гимнастичките Ирина Винер