Руските и беларуските спортисти могат да се надяват да участват на Олимпийските игри в Париж 2024, но само под неутрален флаг, каза президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Мисията е да се съберат спортисти от цял свят, "особено когато страните им са в конфликт", каза Бах по време на брифинг в германския град Оберхоф.

"Принципът, който беше установен, е: без руски или беларуски спортисти", обясни Бах, но "индивидуални, неутрални спортисти от страни без никаква идентификация с тяхната националност" биха могли "евентуално" да се състезават през следващата година. Той обаче подчерта, че МОК е само "в началото на много подробни консултации".

Президентът на МОК каза още, че изключването на спортисти само въз основа на техния паспорт не отговаря на изискванията за правата на човека.

Ако се направят изключения и спортисти, притежаващи руски или беларуски паспорт, бъдат изключени от Олимпийските игри, това ще създаде "огромен и опасен прецедент за световния спорт", твърди Бах, добавяйки, че други страни също са засегнати от войни.

"Какво ще кажете на спортисти от Йемен, от Ирак, от Либия, от Армения, от Азербайджан, от Етиопия?", попита риторично той.

Украйна ще бойкотира Олимпийските игри, ако участват руснаци: Не може да има договорки с представители на терористични държави!

Украйна ще бойкотира Олимпийските игри, ако участват руснаци: Не може да има договорки с представители на терористични държави!

Това заяви украинският спортен министър Вадим Гутцайт