Класиралите се на подиума състезатели на предстоящите Олимпийски игри в Париж ще занесат в родината си частица от Айфеловата кула, съобщиха организаторите по време на представяне дизайна на медалите за най-голямото спортно събитие.

Отличията са украсени с шестоъгълник, изкован от метал от символа на френската столица.

"Идеята беше Игрите да се свържат със символите на Франция", каза Тиери Ребул, творчески директор на Париж 2024.

"Абсолютният символ на Париж и Франция е Айфеловата кула. Това е възможността за спортистите да вземат частица от Париж със себе си", добави той

Проектирани от бижутера Шоме, 18-грамовите шестоъгълни парчета, представляващи формата на Франция, са направени от желязо от извършени в миналото ремонти на Кулата, съхранявани от години в склад, чието местоположение е тайно.

Те са в центъра на златните, сребърните и бронзовите медали, обградени с жлебове, наподобяващи светлинни лъчи, избухващи навън - нарисувани от дизайн на тиара в архивите на Шоме. На гърба на отличията е изобразена гръцката богиня на победата Нике, която е на преден план, с Акропола от едната страна и с Айфеловата кула от другата.

Медалите за Параолимпийските игри са с изглед към Айфеловата кула отдолу и са подпечатани с Париж 2024 на брайлова азбука - почит към французина Луи Брайл, който я е създал.

5084-е отличия са изработени от френския монетен двор.

Шефът на организационния комитет на Париж 2024 под прицел

Шефът на организационния комитет на Париж 2024 под прицел

Тони Естанге получавал твърде високо възнаграждание