Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира решението на Международния олимпийски комитет да извади Русия от предстоящите зимни Олимпийски игри.

Ето какво каза спортният шеф:

"Решението на МОК да извади Русия от зимните Олимпийски игри в Пьончан е тежко и трябваше да се вземе в една деликатна ситуация. След заседанието на УС на УАДА беше ясно, че ще се върви в тази посока, защото представителите на всички правителства бяха категорични, че руската страна не е изпълнила ангажиментите, които се искаха от тях.

Официално: Изхвърлиха Русия от Олимпийските игри!

Официално: Изхвърлиха Русия от Олимпийските игри!

Спортистите на страната ще участват под неутрален флаг

Най-важното е да признаят резултатите от доклада на УАДА, в който има доказателства, че държавата е организирала система за забранено стимулиране на спортистите. Втората важна точка е, че те все още отказват да допуснат експертите на Световната антидопингова агенция до всички резултати от допинг лабораторията и до системата. Доброто нещо е, че "чистите" спортисти ще вземат участие в игрите. Това е едно справедливо решение на този етап", допълни министърът.

Руският олимпийски комитет ще обжалва санкцията на МОК

Руският олимпийски комитет ще обжалва санкцията на МОК

Президентът Александър Жуков е непримирим

Той бе категоричен, че България не е от страните, които имат голям процент заловени състезатели със забранени субстанции.

"Средно годишно са от 12 до 14, от които повечето са аматьори, които са недостатъчно подготвени и чрез взимането на допинг компенсират недостатъчна подготовка. Много рядко се получават елитни спортисти, но винаги знаем неприятния случай с вдигането на тежести, които периодично изпадат в подобни ситуации. Тогава има повече драматизъм, но мисля, че и там нещата са изчистени и са под контрол. Нямаме основания за притеснение", каза Кралев.