В рубриката "ВАSKET TIME" ви срещаме с националния селекционер по баскетбол на колички.

Той е от треньорите, които са осъзнали, че най-важната му роля е да бъде пример за подражание на своите състезатели. Въпреки това казва, че не той предава уроците на момчетата си, а те го учат да бъде по-добър и да се справя с всяка житейска ситуация.

Мечтае баскетболът на колички у нас да продължава да се развива със същия устрем след европейското първенство и хората с увреждания да го практикуват, а защо не и да го превърнат в своя професия.

Определя постоянството като ключово за развитието на един успешен спортист. А когато го попиташ какво за него е баскетболът, отговаря без да се замисля - семейство, с което играем.

На вашето внимание треньорът на националния отбор по баскетбол на колички Владимир Искров:

Г-н Искров, вие сте треньор на националния отбор по баскетбол на колички, разкажете ни малко повече за отбора и момчетата?

- Oтборът го създадохме през 2017 г., като това беше едно естествено продължение на отборите, които имахме в България. Идеята беше да се даде по-голяма възможност за изява на нашите момчета, не само в България, а и извън границите на страната.

Защо се съгласихте да поемете този отбор?

- Смятам, че това е единственият начин спортът да се развива, когато хората, които сме обвързани с него, поемаме повече отговорности и даваме гласност и възможност на баскетбола на колички в България да се развива.

Наскоро се проведе европейското първенство, на което взехте шесто място. Как оценявате представянето на своите състезатели?

- България беше домакин на европейското първенство, което е най-големият успех за баскетбола на колички в България, защото вече има интерес от два отбора да създадат отбори на колички. Така ще се даде повече масовост на спорта, а това от своя страна ще помогне да имаме селекция за националния отбор от повече отбори и градове.

Снимка 440284

Източник: БТВ

Резултатът като точки не е толкова важен, а по-скоро нашето участие в това първенство. Това също така даде възможност на повече хора с увреждания да разберат, че има баскетбол на колички. За момента не търсим резултати, а масовост на спорта, за да достигне до повече хора и те да се ангажират с него. Ефектът, който има баскетболът върху хората с двигателен дефицит, е несравним, с която и да е друга дейност в ежедневието им.

Какви са целите ви с отбора?

- Аз имам свои лични цели за баскетбола на колички, които не знам дали ще се осъществят, но вярвам, че трябва да продължим с участието си в международни турнири, да участваме на балканско първенство и дори ако има възможност да организираме такова следващото лято, за да може да продължи популяризирането на спорта. Вече сме стъпили на много добра основа след европейското, но развитието трябва да продължи, за да може хората да идват в залата да играят баскетбол.

Какво мечтаете да постигнете?

- Мечтая повече хора с двигателни увреждания да тренират баскетбол. Вече имаме пример за наши момчета, които са започнали кариерите си в България и след това са отишли да играят в чужбина. Смятам дори, че за младите хора с увреждания това би могло да бъде професия и работа.

Павлин Иванов пред ТОПСПОРТ: Искам да играя на най-високо ниво

Павлин Иванов пред ТОПСПОРТ: Искам да играя на най-високо ниво

В “BASKET TIME” ви представяме шампиона с Балкан Павлин Иванов

Кой е най-ценният урок, който искате да предадете на момчетата?

- Не мога да кажа, че предавам някакви уроци на състезателите си, по-скоро те ми дават пример как самият аз да бъда по-добър човек и да се боря с всяка житейска ситуация. Уроците идват от тях към мен, а не обратното.

Какво означава за вас треньорската професия?

- Като състезател съм имал щастие да бъда при много добри треньори, затова смятам, че треньорът е пример за подражание. Всеки един треньор във всеки спорт трябва да осъзнае, че всъщност неговата основна задача е да бъде пример за своите състезатели. Това е много трудно и отговорно. Много често ни се случва на нас - треньорите да не успяваме да бъдем най-добрият пример, но това пак е процес на обучение, които е дълъг и отнема време и опит.

Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един спортист, за да бъде успешен?

- Трудно е да се каже кое е най-важното качество, но ако трябва да ги приоритизирам и да избера едно, това е постоянството.

Снимка 440282

Източник: bgbasket.com

Какво според вас е нивото на баскетбола у нас ?

- Баскетболът на колички в България е в самото начало на своето развитие. Приключихме шести на европейското първенство в дивизия C, което прави 26-о място в Европа. Ние сме съвсем в началото на нашия път, но на този етап не е важно какво е нивото, а хората да имат възможност да практикуват този спорт, защото когато създаваш възможности, в един определен момент ще започнат да идват и резултати.

Какво смятате, че трябва да се промени генерално ?

- Реално трябва да имаме повече мачове, повече международни срещи и турнири, което пак ще даде тласък и развитие на спорта в България.

За мен баскетболът е ...

- Преди известно време давахме интервюта и всеки от състезателите трябваше да каже какво е за него баскетболът. Тогава едно от момчетата даде най-доброто определение - той е семейство, с което играем.

Снимка 440283

Източник: БТВ