Левски е новият носител на efbet Купата на България след успех във финала срещу ЦСКА с 86:81. 

Финалът се игра пред около 4000 зрители в зала "Арена София" и донесе много емоции и обрати на всички. "Сините" спечелиха Купата за първи път от 2020 година насам.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Снимка 611683

Източник: startphoto.bg

Символичните домакини от Левски започнаха силно двубоя и поведоха с 6:0 в началото на финала."Червените" отговориха с два коша от фаул и една тройка. Росен Барчовски взе първото си прекъсване при резултат 10:5 за "сините".

След прекъсването ЦСКА се съвзе и бързо обърна развоя на събитията в своя полза. 4 минути преди края на първата четвърт "армейците" поведоха с 11:10.

Снимка 611681

Източник: startphoto.bg

Андрей Иванов отбеляза втората тройка в мача след тази на Мартин Сотиров и ЦСКА поведе с 18 на 15 две минути преди края на първата част.

Постепенно ЦСКА доказа защо е смятан за фаворит в този мач и поведе с 10 точки, но секунда преди края на първата част "сините" реализираха първата си тройка във финала и така двата тима се оттеглиха на първата си почивка при резултат 20:27.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Отбраната на Левски продължаваше да не намира как да спре голямата звезда на "червените" - Чо, който още на старта на втората част реализира 10-ата си точка в мача, за да възстанови двуцифрената дистанция при 21:31.

Левски обаче бързо намери на кого да разчита, а именно - на своя лидер Алън Арнет, който отговори на предизвикателството и собственоръчно скъси пасива на своите до шест при 25:31.

Добрата игра на "сините" продължи и Джон Флорвиос вкара една от двете си стрелби, като така направи резултата 31:31. Момчетата на Росен Барчовски обаче бързо си върнаха аванса след добра стрелба на Йънг, който сложи край на серията от 10 поредни точки за Левски. 

Снимка 611686

Източник: startphoto.bg

Малко след това Асен Великов отбеляза тройка и намали изоставането на Левски на само 3 точки. Последваха още силни минути за "сините", които намалиха пасива си на 1 точка, но Йънг от линията за наказателен удар направи 42:38 за ЦСКА.

Тройка на Марио Боянов в края на втората част започна отново върна интригата, а малко след това и Асен Великов отбеляза тройка, с която Левски поведе с 44:42. Така двата тима се оттеглиха на повичка при този резултат, а емоционалният президент на "сините" Тити Папазов влезе на игрището и изрази бурно радостта си от обрат в последните секунди.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Левски достигна до най-големия си аванс в мача 2 минути след подновяването на играта. "Сините" поведоха с 51:42 и Росен Барчовски взе таймаут.

ЦСКА успя да върне 3 точки от изоставането си, но Левски отбеляза нови два коша и дръпна с 10 точки. Последва серия от тройки и за двата отбора и 4 минути преди края на третата четвърт резултатът стана 63:51 за "сините".

Плеймейкърът на ЦСКА Брендън Йънг пое отговорност в ключов момент, отбелязвайки тройка за 63:54, след което заради физически сблъсък Златин Георгиев и Драган Зекович бяха "наградени" с по едно неспорстменско нарушение. Марио Боянов пък не спираше да вкарва и вече прескочи двуцифрения актив, за да помогне на Левски да удържи аванса си при 65:56. Марио Боянов пък не спираше да вкарва и вече прескочи двуцифрения актив, за да помогне на Левски да удържи аванса си при 65:56. Последва и първата тройка в срещата за Алън Арнет, който оформи крайното 68:56 в последните секунди на частта.

ЧЕТВЪРТА ЧАСТ

Момчетата на Димитър Ангелов продължиха да бъдат по-успешни в стрелбите си в началото на последната част, докато тези на Росен Барчовски правеха доста грешки. Зейн Ноус вкара за ЦСКА, но Павлов се справи с центъра на "червените" и отново направи разликата 13 точки - 73:60. След това Мартин Сотиров вкара тройка и авансът бе стопен до 10 точки.

Пет минути и 35 секунди преди края на частта Лъчезар Димитров вкара тройка и Левски отново поведе с 12 точки, а Барчовски взе таймаут.

Снимка 611685

Източник: startphoto.bg

Към края на двубоя ситуацията стана много тежка от психологическа гледна точка за водачите в резултата, които допуснаха нови две точки в коша си, а освен това загубиха и притежание заради грешка на Лъчезар Димитров. ЦСКА обаче не можа да направи дистанцията едно притежание, като вместо това Асен Великов направи разликата шест при 81:75 с оставащи 82 секунди до последния сигнал. 

ЦСКА имаше отлична възможност да се върне в мача в последните секунду, но грешки в атака на "червените" баскетболисти не позволиха това и Левски триумфира с 86:81.

Левски - ЦСКА 86:81

Титулярни петици:

Левски: Лъчезар Димитров, Алън Арнет, Златин Георгиев, Серхий Павлов, Джон Флорвиъс

ЦСКА: Брандън Йънг, Мартин Сотиров, Таменанг Чо, Алекс Симеонов, Зейн Ноулс