Баскетболният селекционер остана разочарован от старта на квалификациите за ЕвроБаскет 2025. Българите загубиха тази вечер от Швеция с 70:84.

"Независимо че ни надиграха, имахме ситуация при седем точки разлика две минути преди края. Объркахме ги със зоновата защита, те направиха няколко пропуска, но ние направихме елементарна грешка - кош и фал за десет точки. Това е много важен момент да ги вкараме под напрежение или даже и да спечелим мача, или да загубим с малко, защото това е турнирен двубой. Всяка точка тук е важна и те го знаят. Това е накрая, но има други неща, които са по-важни и обективни", започна Барчовски.

Той анализира и пропуските от "лъвовете":

"Първо, с изключение на гардовата линия те ни превъзхождат ръстово и физически на всеки един пост. Ние имаме две високи момчета, които отговарят горе-долу на техните габарити, само че тях ги няма и двамата. Оттук нататък ние играем непрекъснато с две крила - две "четворки", което е проблем. Нямаме едно отиграване отдолу под коша, някой да я получи и да вкара. Играят ни със смени, не можем. Защитата ни и тя се пропука. Сменяхме най-различни видове, основно един на един, но ни минаваха, и пресечки и добавки", каза още той.

"Обективно бяха по-добрият отбор, но по някакъв начин се държахме, не беше голяма разлика. Това, за което съжалявам е, че не загубихме с по-малка разлика и не го докарахме накрая до това те да са уплашени, да сбъркат и да имаме шанс за нещо повече", продължи Барчовски.

Селекционерът отчете, че българският отбор има проблеми и в двете фази на играта:

"Имаме проблем и в двете фази. Ние смятаме, че играчите ни са годни, защото са по средата на сезона и в добра форма, но не са достатъчно годни физически да могат да играят по-агресивно и по-бързо. Това е даденост, но се отрази на всичко. Имаме само 10 асистенции, което не е правилно. Те ни пазеха правилно, много често със смени", коментира още баскетболният ни селекционер.

Накрая Росен Барчовски каза, че и двамата ни водещи баскетболисти, Павлин Иванов и Коди Милър-Макинтайър, са имали проблеми:

"Най-големият ни проблем е, че Павлин от вчера беше под въпрос дали ще играе, със сериозни болки и обезболяващи инжекции. Той търсеше себе си. В началото на втората част Коди Милър-Макинтайър получи крампи. Медицинският щаб ми каза, че няма да може да продължи, но накрая сам дойде и каза, че са 6 точки разлика и иска да пробва. Това са неща обаче, които се отразиха", завърши Росен Барчовски.

България започна със загуба квалификациите за Евробаскет

България започна със загуба квалификациите за Евробаскет

Българите загубиха от Швеция